Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Fult att först blåsa student och nu kräva pengar

Pinsamt, Mälardalens högskola

Annons

Mälardalens högskola Västerås   Connie Askenbäck (Dickinson)

Mälardalens högskola har överklagat till Högsta domstolen och vill få rätt mot den missnöjda amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck. I dag står det klart att även amerikanskan överklagar hovrättens dom, som gav henne rätt i sak men gick ut på att hon endast skulle få tillbaks hälften av summan hon betalat för en undermålig utbildning. Historien har varit genant för högskolan, men det är ändå positivt om HD tittar på fallet.

För sex år sedan påbörjade Dickinson Askenbäck utbildningen ”Analytical finance” vid Mälardalens högskola, och betalade 170 000 kronor. Det fick hon bittert ångra. Universitetskanslersämbetet underkände nämligen kursen på fyra punkter av fem.

När systemet med studieavgifter för utländska studenter - från länder utanför EU/EES och Schweiz och som på egen hand ordnat sina studier - infördes, var förhoppningen att våra lärosäten skulle konkurrera med kvalitet. Innan alliansregeringen, som då styrde, hade S-regeringen utrett hur ett avgiftssystem skulle kunna se ut. Egentligen är det inga konstigheter med avgifter för utländska studenter. Det var snarare Sverige som tidigare stack ut.

När det stod klart att Mälardalens högskola för en undermålig utbildning hade tagit betalt av Connie Dickinson Askenbäck, borde man genast ha bett om ursäkt och betalat tillbaks.

Men redan innan avgifterna infördes fanns tydliga signaler om att kvaliteten haltade på sina håll. Enligt en undersökning från Högskoleverket och Svenska institutet visade det sig att 86 procent av de utländska studenterna skulle rekommendera andra att läsa i Sverige, men om utbildningen kostar pengar skulle endast 37 procent göra det. Brister i undervisningen angavs som skäl till att inte rekommendera Sverige. Antalet internationella studenter minskade också kraftigt efter att studieavgifterna infördes hösten 2011.

De som ändå valt att komma hit för att studera mot en avgift har naturligtvis rätt i att förvänta sig att det man betalat för håller måttet. När det stod klart att Mälardalens högskola för en undermålig utbildning hade tagit betalt av Connie Dickinson Askenbäck, borde man genast ha bett om ursäkt och betalat tillbaks.

Efter bakslag i tidigare instanser väljer högskolan nu i stället att överklaga till Högsta domstolen. Enligt Clarence Crafoord på Centrum för rättvisa, som har drivit fallet, yrkar högskolan dessutom på att Dickinson Askenbäck ska betala 500 000 kronor, samt ytterligare 168 750 kronor, för högskolans advokatkostnader i tingsrätten och hovrätten. Högskolan vill även att amerikanskan ska stå för kommande advokatkostnader i HD.

Mälardalens högskola borde skämmas såväl för att de sålde en kass utbildning som för efterföljande beteende.

Annons