Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Gärna självkritik, men vad vill Baylan och S med integrationen?

Ord hjälper föga

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) har inte gjort mycket väsen av sig i regeringen Löfven. Regeringen har på det stora hela knappt nämnt integration, och vi har ingen särskild integrationsminister.

Men i veckan skrev Baylan en artikel om att politiken misslyckats med att bryta segregationen, och utvecklade sitt resonemang i Sveriges Radios Studio Ett. Att politiken behöver läggas om är lätt att hålla med om. Lägesbeskrivningen är det förvisso heller inget större fel på. Baylan nämner decennier av satsningar som inte gett önskad effekt, från ”Blommanpengarna” till ”Storstadssatsningen” och senare satsningar (Aftonbladet, 28/3).

Vad har dessa miljarder, som det handlat om i kronor, lett till? Det är en fråga som borde ha ställts för länge sedan. Sanningen är att det har varit en politik för syns skull. Baylan vill ändå inte ta helt avstånd från tidigare projektpolitik, och påstår att ”Delar av dessa insatser har haft en positiv effekt. Många individer har lyfts”.

Projekt gynnar i någon mån alltid någon, om inte annat de som sysselsätter sig i projektbranschen. Eller de politiker som lockas av den enkla vägen, det vill säga möjligheten att visa upp ett projekt, en ny tjänst (kommunal integrationsstrateg) eller annat initiativ "för integration".

S-kvinnor verkar för att partiet ska säga nej till religiösa friskolor. Det är klokt.

Problemet är att övertron på projekt, och en särskild politik för människor som råkar bo i förorter, har lett fel i flera decennier. Fokus borde i stället ha legat på klassiska politikområden, såsom en fungerande skola, arbetsmarknadsintegration, en kollektivtrafik som säkerställer att människor kan ta sig till jobb, och en fungerande brottsbekämpning.

Regeringen ska bilda "en statlig delegation mot segregation" som ska "öka samverkan mellan samhällets olika delar i bekämpandet av segregationen och dess effekter", meddelar Baylan. Han skriver att "tiden är slut där vi upprepar samma misstag".

Det låter bra, men har sagts många gånger förr. Ska socialdemokratin förnya sin integrationspolitik behövs mer än ord och "samordning". Mina tips till Socialdemokraterna:

1) Släpp projektpolitiken helt. Gör om, gör rätt.

2) Arbetsmarknadspolitiken behöver anpassas till att inkludera utlandsfödda. Det duger inte att Sverige hör till OECD:s bottenliga; sysselsättningsgapet mellan infödda och utlandsfödda måste minska.

3) Återupprätta kunskapsskolan och öka likvärdigheten. S-kvinnor verkar för att partiet ska säga nej till religiösa friskolor, det är klokt. Sikta på att ta över skolfrågan från den gröna regeringspartnern.

4) Kämpa för lag och ordning. Lyssna på de förortsbor som får bilarna brända, som ser ungdomar sälja narkotika på torget, eller trakasseras av religiösa fundamentalister. Ta tag i Poliskrisen. Och bekämpa hederskulturen.

5) Sist men inte minst: Se inte människor som i första hand religiösa eller etniska varelser. Partier ska företrädas av representanter som delar partiets idéer. Låt oss slippa fler skandaler där politiker visar sig ha en märklig kvinnosyn eller haft för ovana att bjuda in antisemitiska och homofoba talare. Det sänker nämligen förtroendet för svensk politik, inte minst i förortsområden.