Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Gott nytt spännande valår

Stark högervind men Löfven kan bli kvar

Annons
Snart dags igen! Foto: Pontus Lundahl / TT

Har vi en blå eller röd regering om ett år? Eller fortsatt röd-grön, eller röd-blå-grön, eller blå med passivt stöd av Sverigedemokraterna? Eller röd med passivt stöd av Sverigedemokraterna?

Det är ingen idé att gissa.

Vad som däremot är säkert är att brott och straff, samt invandringsrelaterade frågor, kommer att prägla det nya valåret.

"Hårdare tag" har varit 2017 års stora trend. Socialdemokraternas kongress i Göteborg i våras präglades av en tydlig högersväng i frågor om brott och straff.

Moderaterna, som efter en kämpig sommar till slut bytte partiledare, föser politiken i den riktningen. Förslag som tiggeriförbud, hårdare straff, fler poliser och "integrationsplikt", duggar tätt.

När någon "mjukis" i debatten nämner "fler fritidsgårdar" möts det med en kör av suckar. Och den S-politiker som i höstas antydde att det är främlingsfientligt att kräva ordning och reda på biblioteken lär inte göra det igen. Lag-och-ordning-debattörer bockar av listan över "vad var det vi sa".

Nu vill till och med regeringens Ylva Johansson (S) att folk som kommer hit ska informeras om "svenska värderingar". Vi får inte vara ängsliga, säger Johansson. Men den som hävdar att "vi måste våga" sparkar i regel in en vidöppen dörr; ett tydligare tecken på att en fråga inte längre är kontroversiell får man leta efter.

Även efter den senaste tidens #Metoo-kampanj föreslås tuffare tag. Regeringen vill föra in samtycke i lagstiftningen, och våldtäkterna väcker både oro och vrede.

Trygghet blir förmodligen en viktig fråga även här i länet. Poliskrisen har märkts av. Närpolisområdeschefen Agneta Kumlin som slog larm fick skit av sin chef, men röstades - föga oväntat - fram till årets Sala-ambassadör.

Hur det blir med Fagerstas "väktarräkning" till polisen får man se, men det är riktigt illa när kommuner tvingas anlita väktare. Polisen måste helt enkelt komma på fötter.

Vi kan vänta oss fortsatt tjat om regeringsfrågan. Går vi i Norges fotspår, där Moderaterna styr med ett tidigare bespottat parti? Inte än, men kanske senare.

Sverigedemokraterna, som förvisso sänkte nuvarande regerings första budget för tre år sedan, kan även markera mot alliansen. Man ska ta Jimmie Åkesson på orden när han säger sig föredra Stefan Löfven framför Annie Lööf. Så länge inflytande inte ges kommer partiet att föredra rollen som "antietablissemang" och endast vara lojalt med sina väljare.

Alliansens liberala partier tycks måttligt sugna på att byta lag. Kanske består nuvarande läge, kanske bildas en renodlad S-minoritetsregering. Eller så överraskas vi.

Kommer några uppstickare i riksdagsvalet? Det går inte särskilt bra för Feministiskt initiativ (inte ens under #Metoo har man märkt av partiet) och Medborgerlig samling vet ännu för få vilka de är eller vad de vill. Det är nog troligare att partier åker ur, än kommer in.

Högervindarna lär inte avta i styrka, men regeringen kan trösta sig med att högkonjunkturen håller i sig. Tråkigt lär det åtminstone inte bli. Gott nytt valår, kära läsare!

Annons