Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Ingen kan alltid ha ett brett colgate-leende

Även politiker är människor

Annons

Pressen på toppolitiker är hård. Onödigt hård?

Den ideala politikern, är det en social person med "colgate-leende", som älskar att mingla och ständigt levererar one-liners i rutan? Om så är fallet säger det sig självt att idealet inte riktigt går ihop med den tuffa tillvaron för toppolitiker.

Häromdagen berättade sjukvårdsminister Gabriel Wikström att han sjukskriver sig för stressymptom, och situationen för politiker diskuterades i gårdagens Studio Ett i P1 med Kristdemokraternas Sara Skyttedal och tidigare S-ministern Thomas Bodström.

Skyttedal, som själv har erfarenheter av depressioner och panikångest, påpekade att man som politiker ständigt är bevakad och aldrig får slappna av. Bodström fyllde i och sa att alla toppolitiker nog känner en lågintensiv stress eftersom man aldrig kan koppla bort jobbet. I början av sin tid som justitieminister vågade han inte skriva i sin kalender att han skulle umgås med sina barn, utan han skrev "EU". I hans värld stod förkortningen för "egna ungar".

Den lågintensiva stressen bryter ner folk, man blir surare, tröttare, sa Bodström som efter tiden som minister kunde få höra "vad glad du är!". Förutom det yttre trycket finns det interna partikulturer och maktkamper som kan leda till svek och besvikelse.

Med höga krav, konflikter, ett ständigt resande, tv-framträdanden och kritik vid minsta lilla felsteg på sociala medier, är det lätt att förstå pressen. När dessutom många högt uppsatta politiker är yngre - såsom Gabriel Wikström, KD-ordföranden Ebba Busch Thor, C-ledaren Annie Lööf och MP-språkröret Gustav Fridolin - finns ofta även små barn och familj med i bilden.

Är en lösning att partier, väljare och medier är "snällare" mot politiker? Ofta kan det vara så, men politiker måste även fortsatt kritiseras när så behövs.

Det tycks dessutom lätt att ta sig nya uppdrag när man är "mitt i det". I fjol ställde minister Wikström upp som ordförande i Västmanlands partidistrikt. Tidigare ordförande Olle Thorell, riksdagsledamot från Surahammar, blev bortröstad med siffrorna 76-73. Alla uppdrag man tackar ja till kräver ytterligare resor, möten och mer ansvar.

Är en lösning att partier, väljare och medier är "snällare" mot politiker? Ofta kan det vara så, men politiker måste även fortsatt kritiseras när så behövs. Nyligen sjukskrev sig Sigtunas kommunalråd Ibrahim Khalifa (S) efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjade hur han ägnat sig åt röstfiske, och att han inte helt utan grund anklagats för korruption.

Det är säkert jobbigt att bli granskad, men så fort Khalifa mår bra igen måste han ställas till ansvar för sina handlingar. Överdriven press på politiker och krav på perfektion är däremot ett bekymmer värt att påminna om. Som Skyttedal påpekar är politiker, som oss andra, trots allt bara människor.

Annons