Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Jämställdhet är mer än ”perfekta” vallistor

Ska medier bidra till magplask?

Annons
Snart val, igen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

P4 Västmanland har ett inslag om andelen kvinnor på partiernas vallistor (1/6). Centerpartiet och Vänsterpartiet "har 50 procent män och 50 procent kvinnor på länets kommunlistor", rapporterar kanalen. Därmed kallas dessa partier "bäst i klassen" på jämställdhet. Sverigedemokraterna, som bekant "mansdominerat", kallas med fördelningen 70/30 för "sämst". Även Moderaterna beskrivs som dåliga, "näst sämst" i klassen.

Men att bara titta på valsedlar och räkna namn är en smula förenklat. Om ett parti har exempelvis många kvinnor på ledande poster tyder det inte på att kvinnor hindras, även om könsfördelningen generellt inte är helt jämn. Moderaterna har till exempel oppositionsrådet Elisabeth Unell i Västerås (toppar kommunlistan), i Hallstahammar toppar Jenny Landernäs och i rikspolitiken har Jessica Polfjärd en framträdande position.

En annan aspekt är hur stor plats kvinnor tar i exempelvis kommunfullmäktigedebatter. Diskussioner om jämställdhet behövs såväl i politiken som utanför. Partikulturer kan alltid förbättras. Men den sortens reflektion är något annat än kvotering och identitetspolitik (att fokusera på sådant som kön eller etnicitet),

I våras uppmärksammades en friande dom i Solna tingsrätt, där det framgick att nämndeman från Centerpartiet hade uttryckt åsikten att en kvinnas berättelse om misshandel inte var trovärdig, med "argument" som att kvinnans familj inte var så ”fin” som mannens. Kvinnan borde ju ha tagit det inom familjen och inte polisanmält, var ytterligare en åsikt.

Den kritiserade, numera tidigare, nämndemannen Ebtisam Aldebe är kvinna. Men på vilket sätt bidrog hon till jämställdhet?

Partier som bara tittar på yta gör förr eller senare magplask. Medieredaktioner borde fundera över om de verkligen ska bidra till det.

Annons