Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: På badhuset ska alla få vara med

Bra med könsneutrala omklädningsrum

Annons

För alla. Badhuset ska inkludera.

Att det ska byggas även ett könsneutralt omklädningsrum i det nya Lögarängsbadet är bra och borde vara en självklarhet. Det innebär nämligen, till skillnad mot könsseparata badtider, ökad inkludering. I stället för att dela upp människor bör simhallar välkomna brett. Jämlikhet och jämställdhet kan inte bara vara något man säger, det måste också praktiseras.

I Kalmar har ett badhus tagit fram ett enkelt och fantastiskt litet "badmanifest" som visar hur det kan gå till. Där står det att på badhuset möts man oavsett vilken ålder, vilket kön, vilken nationalitet eller vilken religion man har.

Badet slår fast följande: "Vi är alla busiga barn och ungdomars badhus. Alla hårdsatsande simmare, pigga pensionärer och småbarnsföräldrars badhus. Vi är alla tjejers badhus. Alla bastubadare, baddare och badkrukors badhus." I badmanifestet står det även att "Här badar han, hon och hen. Unga och gamla. Människor i burkini, baddräkt, bikini eller shorts. Ibland med bara bröst. Vattnet behandlar alla lika, och det gör vi med."

Vilken kontrast till Lögarängsbadets tidigare könsseparation från fem års ålder!

Exkludering är inte inkludering, och mångfald är inte att rätta sig efter förlegade idéer om att män och kvinnor, och pojkar och flickor, inte ska bada ihop. Mångfald är tvärtom att man möts och lär sig "stå ut" med varandras olikheter. Man får helt enkelt leva med att en kvinna vill bada topless, medan en annan vill ha burkini.

Könsneutrala omklädningsrum innebär, till skillnad mot könsseparata badtider, ökad inkludering.

Att badhusen jobbar för ökad inkludering är därför viktigt. Könsneutrala omklädningsrum, eller "flexrum" som de ibland kallas, finns numera på flera håll i landet. De kan underlätta för exempelvis transpersoner som är i processen med könskorrigering, eller personer som har en ledsagare eller vårdare som behöver följa med in och hjälpa till. Isabell Lindgren Stoor, projektchef för Lögarängsbadet, säger att könsneutralt inte innebär att män och kvinnor byter om tillsammans, utan att "det blir en omklädningsdel i ett mindre duschrum" (SVT, 2/10). Visst finns det personer som vill byta om avskilt, men det gäller inte alla.

Ann-Christine Kihl nämnde nyligen i en krönika att "könsintegrerade" omklädningsrum fanns på Tillbergabadet vid skiftet mellan 1980- och 1990-tal (VLT, 26/9). Då bytte småbarnspappor och småbarnsmammor om tillsammans. "Ingen iddes bry sig om andras kroppar", skrev Kihl. Om det gick då, varför inte i dag? Ibland krånglas saker till i onödan.

En gammal socialdemokratisk slogan löd: "alla ska med". Det är en utmärkt princip för badhuset.

Annons