Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Svår gräns för papperslösas rättigheter

Bra att Fi och M tydliggör sina olika linjer

”Idag har Moderaterna i Västmanland tagit ställning för att papperslösa barn inte ska ha rätt till skolgång.” Så skrev Moderaterna i Västmanland på Twitter i måndags, och reaktionerna kom som ett brev på posten. En del bad Moderaterna att dra åt helvete och anklagade partiet för att simma i bruna vatten.

Partiet beskylldes för att bestraffa barn som flytt från krig. UNICEF Sverige‏ gav sig in med påpekandet att ”Enligt artikel 2 i #barnkonventionen ska alla barn i ett land ha samma rättigheter.” En skribent skrev "när man klämmer åt barn förlorar man anständigheten". En annan frågade när Moderaterna blev "så kalla och okänsliga".

Hårda ord, med andra ord.

På sätt och vis är reaktionen väntad. Även om Moderaterna möjligen tyckte att de informerade om ett stämmobeslut, kort och gott, var det okänsligt formulerat. Barns rätt och situation väcker med rätta engagemang och känslor.

Därmed inte sagt att det är alldeles enkelt att avgöra var gränsen för rättigheter ska gå. Det finns partier som vill utöka papperslösas - eller illegalas, ordvalen varierar - rättigheter, och partier som vill motsatsen. Om Migrationsverket har gett ett slutgiltigt avslag på asylansökan, ska man då ändå leva vidare här med rättigheter? Svarar man ja borde man vara emot att staten fattar utvisningsbeslut över huvudtaget. Signalen att ett avslagsbeslut inte betyder något får också konsekvenser.

Feministiskt initiativ vill ge amnesti åt alla papperslösa och menar att de ska ha rätt att ansöka om även försörjningsstöd. I den bästa av världar hade det fungerat att bara dela ut rättigheter.

Så vilka rättigheter bör ändå gälla alla som befinner sig här? Akutvård, definitivt. Skola, i den mån det är möjligt. Barn väljer som bekant inte sina föräldrar.

Var gränsen för rättigheter går avgörs sedan också av vad som i praktiken är möjligt. Det är bra att såväl Fi som M i Västmanland är tydliga med var de står.