Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Varken aktivister eller jägare får ta lagen i egna händer

Urspårat bråk i Västmanland

Annons
Vargen. Aktivister och jägare är inte helt överens.

På fredag är det en vecka sedan djurrättsaktivister från ”Hunt saboteurs Sweden” drabbade samman med jägare. En film från Kölstareviret i Västmanland, som aktivisterna har släppt, visar bland annat hur en jägare håller fast en aktivist mot marken. Båda sidor har polisanmält varandra.

För det första: Det är alltid fel att bruka övervåld. Nödvärn är en sak, men att knuffa, släpa och hålla fast människor, att kasta saker på dem, borde undvikits. Hur irriterad man som jägare än blir på aktivister, som man anser struntar i lag och rätt, ska man inte ta lagen i egna händer. Precis som Christina Nilson-Dag, informationsansvarig på Svenska jägareförbundet, påpekar ska man anmäla om man som jägare störs.

Åsikterna om exakt vad som hänt går minst sagt i sär. Jessica Thiel från "aktivistsidan" menar att hon och hennes gäng var lugna och ville undvika konflikt, medan jägarna direkt gav sig på henne fysiskt, drog ner henne på marken och tog tag i hennes kamera. Aggressiva jägare, väldigt många till antalet jämfört med den lilla aktivistgruppen, som gör sexuella anspelningar, är Thiels beskrivning.

Jägarna har en helt annan version. I tidningen "Jakt och jägare" vittnar jägare om att aktivisterna har varit våldsamma och försökt provocera i gång bråket, för att sedan ha kastat sig mot marken i syfte att framställa det som att de misshandlats. Det hävdas att aktivisterna tog sig in på privat område.

Under rubriken "Jägare sparkad av jaktsabotör" kan man läsa att aktivisterna haft som taktik att "köra upp en megafon med sirenljud rakt i ansiktet på jägare som trakasseras", och att det var vad som föregicks bråket i fredags. Jägarnas version är att det hela började med att en jägare blev sparkad av en aktivist.

Conny Johansson, ordförande i Jägarnas riksförbund Västmanland, anklagar också aktivisterna för att försöka sabotera laglig jakt.

Macho-jägare som slår ner unga tjejer, och som borde bli av med vapenlicensen illa kvickt, eller antidemokratiska djurrättsaktivister som provocerar fram bråk?

Båda sidor tycker förmodligen att de har rätt. Eftersom det finns filminspelning av åtminstone delar av händelseförloppet får man hoppas att polisen kan lyckas få en bild av det inträffade.

Det ska sägas att jägarna bedriver laglig licensjakt. Aktivisterna borde försöka påverka beslutsfattare med demokratiska medel, i stället för detta.

I söndags var det Gustav Bergman som jagade vildsvin med sin hund utanför Surahammar, som stördes av aktivisterna. Aktivisterna körde efter hunden och höll i den. Hundägaren har gjort en polisanmälan om försök till stöld av egendom, sabotage av jakt och djurplågeri, medan aktivisterna hävdar att de bara "gosade" med hunden.

Djurrättsaktivisterna tycker sig förstås ha moralen på sin sida, men tycker även motståndarsidan som varnar för att vargen kan bli farlig för människor i området.

Oavsett vad man har för övertygelser, och vare sig man är en 17-årig aktivisttjej eller en äldre jägare, måste vi alla respektera demokratins spelregler. I det ingår såväl att undvika övervåld som jaktsabotage.

Annons