Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Kumlin förhörd om hotet – "JK följer den interna utredningen"

Artikel 3 av 7
Polischefshotet
Visa alla artiklar

JK:s beslut att inte inleda förundersökning är inte hugget i sten menar anmälaren Staffan Dalfjord. Under måndagen förhördes Agneta Kumlin.

Annons

Staffan Dalfjord, tidigare poliskommissarie vid Salapolisen, var den som gjorde anmälan till Justitiekanslern efter att han läst om hotet som hans tidigare arbetskollega Agneta Kumlin utsatts för. Han menade att JK borde starta en förundersökning då "det särdeles allvarliga i situationen var att en hög företrädare för polisen inte verkar ha den ringaste kunskap om yttrandefrihetsgrundlagen".

Staffan Dalfjord är inte besviken över JK:s beslut.

När nu JK tagit beslut att inte inleda en förundersökning är han inte förvånad över beslutet men menar att detta i slutänden kan ändras.

Läs mer: JK vidtar inga åtgärder mot polischef Lena Tysk

–Justitiekanslerns beslut är inte skrivet i sten utan man får räkna med att JK avvaktar och vill se hela underlaget först för att sedan kanske ta ett annat beslut. Utredningstiden brukar ju vara ett par veckor så åklagarens arbete fortsätter, säger Staffan Dalfjord.

Läs mer: Götblad borde ha flyttat på Tysk direkt

Han menar att det avgörande för utredningen är hur målsägaren, Salas lokalpolisområdeschef, Agneta Kumlin uppfattat hotet.

– Vi vet ju inte vad det slutar i för brottslighet. Polisområdeschef Lena Tysk har ju anmält sig själv för ofredande, även om jag anser att orden "är du död" är frågan om hot mot tjänsteman, säger Staffan Dalfjord.

Läs mer: Poliser vittnar om påhopp från polischefen

När SA når lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin för en kommentar till JK:s beslut är inte heller hon förvånad då internutredningen pågår för fullt.

–Jag vet att JK följer utredningen som Interna utredningar gör. Den utredningen pågår fortfarande och jag har själv varit inne på förhör i dag, säger Agneta Kumlin.

Läs mer: Leif GW Persson: "Häpnadsväckande att en polis gör så

Lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin förhördes under måndagen om det hot som polisområdeschef Lena Tysk skulle ha utsatt henne för.

Även om Lena Tysk nu fysiskt förflyttats till regionskansliet så tycker Agneta Kumlin att det fortfarande råder en knepig situation då Tysk och hon fortfarande jobbar för samma region och är över- och underordnad.

Har polischefen för Region Mitt, Carin Götblad, hört av sig till dig efter hotet?

– Götblad hörde av sig först efter att jag skrivit ett brev till henne, det var den 27 oktober. Hon ringde då upp mig efter att hon fått brevet. Hon säger att hon stöttar mig, säger Agneta Kumlin som även skrivit brev till rikspolischef Dan Eliasson och då fått beskedet att Carin Götblad redan tagit kontakt.

Hur ser du i dag på allt det som hänt?

– Vi får se vad det här slutar och beroende på utgången kanske jag uttalar mig då. Min tanke var dock att jag skulle ta upp det inträffade med ledningsgruppen. Men det hann jag aldrig förrän det var ute i medierna och Lena Tysk anmälde sig själv, säger Agneta Kumlin.

Annons