Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideell förening kan bli Årets västmanlänning

Artikel 1 av 3
Årets Västmanlänning 2016
Visa alla artiklar

De har aktivt arbetat mot det indragna tågstoppet i Ransta och för att få bredband och post- och paketutlämning på orten. Nu kan de ideella krafterna i Ransta Nästa bygdegårdsförening bli Årets västmanlänning 2016.

Annons

Föreningen är en av fyra nominerade till utmärkelsen, som ges till en person eller grupp som genom sina insatser verkar för en positiv utveckling i samhället. I motiveringen står att Ransta Nästa bygdegårdsförening med intensiv kraft arbetar för utvecklingen i bygden, oavsett om det handlar om bredband eller förbättrad posthantering.

– Det är jättetrevligt att arbetet som görs uppmärksammas. Det är det som driver oss, det är ju ideellt arbete, säger vice ordförande Elisabeth Storm, som har fullt upp med att förbereda föreningens julkalender som i år anordnas för andra gången.

– Förra året kom det 2500 deltagare, det kom folk även om det var dåligt väder. Vi trodde att det kanske skulle komma personer de första dagarna och att de sedan skulle stanna hemma och titta på julkalendern på tv, men så blev det absolut inte, säger Gunnar Axinge, ordförande i Ransta Nästa bygdegårdsförening.

Läs mer: Ransta får egen julkalender

Medlemmarna i Ransta Nästa bygdegårdsförening har tillsammans lagt ner nästan 3000 timmar på att renovera det gamla stationshuset. På bilden syns ordförande Gunnar Axinge.

Julkalendern består av installationer på olika adresser, och varje lucka arrangeras av ett företag eller en privatperson.

– Förra året hade en styrelsemedlem byggt upp en London-miljö från 1878 och bjöd in tjugo personer i taget till en teaterföreställning, och så fick man soppa utanför, berättar Gunnar Axinge.

Föreningen Ransta Nästa har funnits sedan 1997, och 2010 ombildades den till Ransta Nästa bygdegårdsförening och flyttade in i huset på Stationsvägen. Sedan dess har föreningen genomfört en omfattande renovering av byggnaden, bland annat för att kunna ha ungdomsverksamhet på övervåningen.

– Vi fick investeringsbidrag från kommunen och Boverket, och medlemmarna har lagt ner nästan 3000 timmar på att bygga. I höstas startade vi ungdomsverksamheten och nu är ett 50-tal barn inskrivna två dagar i veckan, säger Gunnar Axinge.

Se tv: ”Omöjligt att göra utan ideella krafter”

Förutom att vara en samlingsplats för de boende i Ransta har föreningen vid flera tillfällen väckt opinion i frågor som rör servicen på orten. När tågstoppet drogs in för två år sedan anordnades stormöten med Trafikverket och kollektivtrafikförvaltningen, och i mars i år samlade de in nästan 800 namnunderskrifter för att få tillbaka brev- och paketservicen i Tempo-butiken.

Föreningen har även drivit ett projekt för att få bredband i Ransta, och Gunnar Axinge berättar att det ska vara klart våren 2018.

– Då kommer 260 hushåll att ansluta till bredband, säger han.

Juryns motivering: "Ransta Nästabygdegårdsförening Starka ideella krafter är enormt viktiga. I mindre orter är de ovärderliga. Denna förening arbetar ständigt med samma intensiva kraft för utvecklingen i bygden, oavsett om det handlar om förbättrad posthantering eller bredband. Arbetet har gett resultat och eko i hela landet."

PRO har mycket verksamhet i bygdegårdsföreningens lokaler, bland annat föreningsmöten och studiecirklar.

Annons