Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SLU-forskaren: "Överlag är vildsvin inte farliga"

För två veckor sedan attackerades en jägare i Sala av ett skadat vildsvin. Men att grisar går till attack mot människor är ovanligt och sker oftast när djuret känner sig hotat, menar SLU-forskaren Gunnar Jansson.

Annons

Förra söndagen inträffade en jaktolycka med vildsvin i Sala kommun. Händelsen inträffade efter att ett jaktlag råkat skadeskjuta en vildsvinsgalt som försvunnit in i skogen. SA har tidigare skrivit om händelsen och pratat med jägaren Johnny Bergström som ringdes in för att tillsammans med sina hundar spåra djuret. Men när hunden väl fått vittring och Johnny Bergström närmade sig det skadade djuret övermannade det honom och gick till attack.

Läs mer: Vildsvinet höll på att ta Johnnys liv

Gunnar Jansson är SLU-forskare vid Grimsö forskningsstation i Riddarhyttan. Enligt honom är det inte vanligt att vildsvin går till attack mot människor, däremot drabbas jakthundar i större utsträckning.

– De flesta olyckor vid jakt på vildsvin, och björn, drabbar hunden eller hundarna, men någon enstaka gång alltså även jägaren. Utan att ha någon statistik på detta är jag ändå rätt säker på att vildsvinet vid sådana tillfällen ofta är hårt trängt av hunden som jobbar runt djuret och skäller ståndskall, skriver Gunnar Jansson i ett mejl till SA.

Läs mer: Jägare sköt björn i självförsvar

I regel menar han att vildsvin inte är aggressiva djur, men när det rör sig om skadade djur vill han ändå mana till försiktighet.

– Överlag är vildsvin inte farliga och man behöver inte tänka på att agera på något visst sätt i deras närhet, men om djuret är skadat bör man vara försiktig. Generellt brukar man säga att det bara finns två farliga viltarter i Sverige och det är vildsvin och björn, men det gäller i stort sett bara om de är skadade. I fel läge kan dock i princip alla djur bli farliga. Att hamna mellan till exempel en älgko och hennes nyfödda kalv är inte alls att rekommendera, skriver Gunnar Jansson.

Skadade djur alltid en risk

Det är inte bara jägare som kan råka ut för skadade vildsvin. Om du som bilist kör på ett vildsvin gäller det att iaktta stor vaksamhet.

Vilthandläggaren Sofia Sollenberg vid länsstyrelsen i Västmanland rekommenderar att du stannar kvar i bilen.

– Jag skulle rekommendera att man inte går fram till djuret, utan att man ringer polisen på en gång. Är djuret skadat kan det vilja försvara sig. Vildsvin är oerhört sega och livskraftiga djur. Detsamma gäller med älgar och andra större djur. Man ska vara väldigt försiktig, för de kan börja sparka och så vilket kan ge ganska stora skador, säger hon.

Däremot understryker hon att det är av stor vikt att du märker ut olycksplatsen på något vis för att underlätta för eftersöksjägaren som ska spåra det skadade djuret.

Läs mer: Ollonår kan orsaka viltproblem

----------------------------------------------------------------------------------------

Nu har SA:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera SA:s nya app här.

Annons