Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salagolfaren kvalar till USA-touren – i stenhård konkurrens

En minimal chans finns till spel på LPGA-touren – en något större att få spela tävlingar på undertouren Symetra Tour.
Det är förutsättningarna när Isabelle Johansson på torsdag ger sig in i ett snårigt kval till de professionella golftourerna i USA.

Annons

Trots att hon har ett år kvar på sin idrottstid på college testar Salagolfaren Isabelle Johansson i veckan sin lycka när kvalet till LPGA-touren och undertouren Symetra Tour drar igång i Kalifornien på torsdag.

Johansson kliver in i steg ett av kvalet, som totalt består av tre steg där de främsta golfarna i det sista kvalsteget får ett medlemskap på LPGA-touren. Men det blir tufft för 22-åringen redan i det första steget.

362 spelare är anmälda till det första steget, som spelas på Mission Hills Country Club i Rancho Mirage, ett par timmars bilresa från Los Angeles. Spelarna spelar en runda på var och en av anläggningens tre 18-hålsbanor mellan torsdag och lördag, innan man gör en cut. Den fjärde rundan spelas på Dinah Shore, banan som varje år arrangerar majortävlingen ANA Inspiration.

Från det första steget går minst 60 av de 362 spelarna vidare till det andra kvalsteget, dit 120 andra spelare redan är direktkvalificerade och ytterligare fler kommer tillkomma. Från det steget, som spelas i mitten av oktober, går sedan 80 spelare vidare till det tredje och sista steget. Där tillkommer ytterligare fler spelare, bland dem LPGA-spelare som inte lyckats säkra sitt kort för nästa år på andra sätt.

Redan genom att genomföra de 54 hålen innan cutten i det första steget av kvalificeringen säkrar man sin Symetra Tour-status för 2018. Det är dock inte detsamma som ett fullvärdigt medlemskap, utan innebär att man kan ha möjligheten att få spela tävlingar på undertouren. Ju längre man går och desto bättre man placerar sig i de olika stegen hamnar man högre upp på prioritetslistan, vilket därmed ökar möjligheterna att få spela tävlingar på undertouren.

Totalt ställer 19 svenska spelare upp i det första steget av kvalificeringen.

Annons