Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salt och dubbar skadar

I en insändare den 6 mars undrade ”Karla i Fagersta” vad Miljöpartiet anser om saltningen av våra vägar. Miljöpartiet anser att både professionen och politiken aktivt bör arbeta med att få ner den mängd salt som sprids på våra vägar.

Trafikverket har också sedan 2011 successivt börjat arbeta i den riktningen. Den miljöpåverkan saltet har visar sig framför allt i riskerna för ökad påverkan på vårt grundvatten och i förlängningen vårt dricksvatten. Saltet tros dock inte ha nämnvärd påverkan på växt och djurliv.

Det stora problemet med saltet uppstår i kombinationen med dubbdäck, salt och modd vilket gör att mer lösningsmedel sprids i naturen eftersom bilägarna måste tvätta sina nerstänkta bilar oftare. Att få ner användningen av dubbdäck är därför något som Miljöpartiet driver politiskt.

Att använda dubbfria däck minskar inte bara slitningarna på vägbanan det hjälper också till att minska de farliga cancerogena asfaltspartiklarna som rivs upp genom dubbdäcken. Dubbdäck är precis som insändaren Karla skriver ett stort miljöproblem och ger förutom risken för cancer även stora andningsbesvär både för astmatiker och för personer med känsliga luftvägar.

För att minska användningen av dubbdäck förespråkar vi i Miljöpartiet lagstiftning, subventioner till dubbfria däck, eller som det även nu finns möjlighet till, att kommunen beslutar om att införa förbud mot dubbdäck i innercentrum.

Vad finns det då för alternativ till saltningen? Om sanningen ska fram finns faktiskt i dagsläget tyvärr inte några bra alternativ. Sand som ofta nämns blåser bort vid högre hastigheter, vilket gör att sandningen måste återupprepas varje timme. Sand blästrar också bilarnas metall, vilket medför fler tungmetaller i naturen. Kalciummagnesiumacetat (CMA) är det enda medel som i dag bekämpar halka lika effektivt som salt, men det är 15-20 gånger så dyrt. Forskningen går dock hela tiden framåt och miljöpartiet kommer noga följa utvecklingen och komma med förslag för att när tiden är inne helt fasa bort saltet från våra vägar.

Styrelseledamot MP Norberg

Veronica Ekström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel