Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt straff för man som sålde piratkopia

En man från Söderbärketrakten dömdes i vintras för att ha sålt förfalskade kullager. Nu har han fått ett mildare straff och slipper sitta inlåst.

Fagersta. I januari förra året skrev Fagersta-Posten om att mannen dömts för brott mot varumärkeslagen.

Bakgrunden var att han var företrädare för ett företag som sålt kullager av märket SKF. Ett Fagerstaföretag som köpte lager tyckte dock att produkterna var dåliga och skickade dem till SKF. Experterna där kom fram till att det var en förfalskning.

Vid tillslag mot företaget hittades stora mängder förfalskade lagerprodukter.

Mannen åtalades men uppgav i tingsrätten att han inte känt till att det var piratkopior, och att han inte haft uppsåt att begå brott. Tingsrätten ansåg dock att mannen vetat om vad han gjorde, och fällde honom.

Straffet blev ett års fängelse, näringsförbud i fem år och att betala 600 000 kronor i skadestånd. Dessutom blev mannen tvungen att stå för SKF:s rättegångskostnader på 397 000 kronor.

Domen överklagades till hovrätten. Mannen ville att domstolen skulle fria eller i andra hand ge honom ett lindrigare straff.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten i skuldfrågan, men ändrar påföljden. Mannen slipper fängelse. Han får i stället villkorlig dom och ska betala 7 000 kronor i dagsböter. Näringsförbudet minskas till tre år och skadeståndet till SKF sänks till 550 000 kronor.

Anders Jansson

[email protected]