Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på industrin!

Under den borgerliga regeringens tid vid makten har intresset för industri- och näringspolitik varit uselt. Investeringar i Sveriges konkurrenskraft har saknats. Dessutom har man avstått från att rusta människor för framtiden.

När arbetslösheten bara ökar kan vi summera neddragningar på såväl arbetsmarknadsutbildningar som komvux. Det är allvarligt, både på kort och på lång sikt.

Sverige behöver en ny politik för hållbar tillväxt som skapar förutsättningar för en utvecklad välfärd för landets invånare. Målet om full sysselsättning måste gälla och i en tuff internationell konkurrens behöver företagen öka sin förmåga till förnyelse och utveckling.

Nya och förbättrade produkter och tjänster måste tas fram som kan möta kraven på marknader som ständigt förändras. Det är så framtidens jobb skapas.

Vi i IF Metall vill se en ny industripolitik med forskningssatsningar som både utvecklar och bygger vidare på den förmåga som svensk industri och forskning har.

Forskningsresultat inom högskolor och universitet måste nå ut och omsättas i företag, samtidigt som nya satsningar i större utsträckning tar avstamp i konkreta behov.

För några månader sedan åkte Reinfeldt till Davos och sa att”industriarbetarna i princip är borta”. Därmed tappade han bort 567 000 anställda, eller 900 000 direkt och indirekt anställda i industrin. Det duger inte. Sverige behöver en regering som förstår värdet av tillväxt i industrin. Arbetssökanden måste dessutom ges den kompetens som de saknar för de arbeten som faktiskt finns.

Vi har stora förväntningar på att Socialdemokraternas kongress ska visa på en annan väg som betonar industrins betydelse för Sverige och för vår välfärd. Jobben måste prioriteras!

Niclas Bergström

fackpolitiska kommittén

IF Metall Bergslagen

Tony Bölja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel