Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på att höja kompetens

Norberg är en av 20 kommuner detta år som ingår i en riktad insats från Skolverket. Alla lärare och skolledare kommer att utbildas under året för att höja kompetensen.

Annons
Alla lärare och skolledare i Norberg ska under ett år gå en utbildning som ska höja kvalitén på undervisningen för främst nyanlända. På plats på scenen är Josefin Nillsson, Monica Söderström Lareu och Saima Glogic, Nationellt centrum för svenska som andraspråk.

Skolverket har valt ut små kommuner som har en stor andel nyanlända elever efter att myndigheten fått i uppdrag av regeringen att genomföra riktade insatser till skolan.

– I våras gjorde Norbergs kommun en analys och en åtgärdsplan tillsammans med Skolverket. Man fann att det skulle vara önskvärt med en kompetensinsats för alla lärare, säger Maria Ollikainen, Skolverket.

Utbildningen sträcker sig över ett år.

Under onsdagen hade lärare, pedagoger och skolledare kick-off för utbildningen. På plats fanns förutom Skolverket även Nationellt centrum för svenska som andraspråk, NC, som håller i utbildningen.

– Fokus är på nyanländas lärande, säger Josefin Nilsson, NC.

– Men det är också en bred utbildning. Det handlar om hur man kan skruva på alla olika delar i undervisningen så att alla elever känner sig motiverade och engagerade i skolan, säger Monica Söderström Lareu, NC.

Maarit Nilsson, lärare på Centralskolan, tyckte efteråt att det är en viktig satsning.

– Vardagsspråk tar en till två år att lära sig men skolspråk tar fem till åtta år. Det är något alla vi måste förhålla oss till. Så nu kommer vi få teori och praktik under året som kommer, säger hon.

Annons