Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt kurs mot Dalarna

Det finns nog många människor som känner att Västmanland inte riktigt är helt rätt för Norberg.

Annons

Västmanland styrs i nästan alla lägen från Västerås i söder, en stad som har fler invånare än alla andra västmanländska kommuner tillsammans.

Detta är ett stort problem för norbergare eftersom det bor så få människor i kommunen och de därför får lida maximalt av alla beslut som fattas nere i Västerås. Det största problemet är utan tvekan sjukvården, dagens lösning är fruktansvärt opraktisk för norbergare.

Men kanske finns det en lösning som inte är speciellt komplicerad? Norberg angränsar ju trots allt till ett län, landskap och landsting som skulle vara till stor fördel för kommunen att tillhöra.

Vad gäller lasarett finns ju ett sådant i grannkommunen Avesta, varifrån bland annat väldigt goda bussförbindelser finns till och från Norberg. Om norbergare blev skrivna patienter i Avesta i stället för Västerås skulle mycket tid och många, många resmil sparas in, något både miljön och norbergares plånböcker skulle må bra av. En resa tur och retur till sjukhuset skulle ju bli cirka fyra mil i stället för omkring 16 mil.

Som om inte detta vore gott nog skulle ju dessutom sjukhuset i Västerås befrias från en del av den överbelastning det länge lidit av, detta samtidigt som norbergare stolt skulle få bidra till Avesta lasaretts överlevnad, ett stöd det behövt länge.

Lasarettet har vid ett flertal tillfällen varit på väg att läggas ner och därför är det inte mer än rätt att norbergare är med och hjälper till att förhindra detta.

I de fall där mer krävande vård skulle behövas får man även komma ihåg att det ändå är ungefär lika långt mellan Norberg och Falu lasarett som det är mellan Norberg och Västerås sjukhus.

Norberg gränsar geografiskt till fler Dalakommuner än västmanländska kommuner; Avesta, Hedemora och Smedjebacken i Dalarna, Fagersta och Sala i Västmanland. Flera byar som tillhör Norbergs kommun ligger dessutom närmare nuvarande Dalagränsen än själva tätorten Norberg, till exempel Hökmora, Bjurfors, Fragg och Ingolsbenning. Som grädde på moset har ju infödda norbergare även fler dialektala likheter med folk från södra Dalarna än med folk från andra delar av Västmanland.

För att avrunda denna text vill jag mena att norbergare trots allt kallas ”rumpmasar” av en anledning, norbergare har levt så nära Dalarna så länge att de i princip nästan redan blivit en del av det. Är det dags att våga ta steget fullt ut?

För den som är intresserad finns en Facebookgrupp tillägnad idéerna: www.facebook.com/groups/norbergtilldalarna/

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons