Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Lätta på skattetrycket för lantbrukare

Nyligen uttryckte statsminister Stefan Löfven att ”när storstadsbor ska åka ut och kanske få koppla av på landsbygden då måste det fungera där”. Var det en slump att råkade han säga det som präglat landsbygdspolitiken under decennier?

Vi i Sverigedemokraterna tycker att det är dags för en landsbygdspolitik värd namnet. Höjd återbetalning av skatt på diesel för jord- och skogsbruk, i praktiken en anpassning av dieselskatten till dansk nivå, skulle för innevarande budgetår ha kostat 2,3 miljarder. Det är en balanserad satsning, som skulle innebära en stor skillnad för många lantbrukare.

Sverigedemokraterna vill dessutom höja reseavdraget och givetvis förkastar vi den så kallade vägslitageskatten.

Dessa åtgärder skulle marginellt minska statens skatteintäkter, men vi ser dem som mycket väl avvägda åtgärder, som skulle leda till ett mer vitalt näringsliv, fler arbetstillfällen och troligen också bättre ekonomi för kommunerna. Vi vill också ge visst stöd åt hotade landsbygdsskolor.

Men det viktigaste är kanske att vår politik genomsyras av ett landsbygdsperspektiv. Vi fick 13 procent i riksdagsvalet 2014, men mycket mer i många landsbygdskommuner. Detta innebär, bland annat, att vi har fått många jordnära, engagerade och kunniga landsbygdsbor i våra led, vilket kommer att prägla vår politik framöver.

En sverigedemokratisk uppfattning är att landsbygden är till för de människor som bor där och att de ska ges möjlighet till framtidstro. På den punkten misstar vi oss aldrig.

Runar Filper (SD)

Riksdagsledamot, landsbygdspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel