Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-ordförande: "Jag ska gå genom det här"

SD-ordföranden om nämndemannen: "Jag ska gå genom det här och bedöma lämpligheten".

Annons
Ann-Christine From Utterstedt, ordförande för Sverigedemokraterna, SD, i Västerås.

Martin Alexanderssons uttalanden i exempelvis Facebook och Twitter, där han bland annat kallar asylsökanden för "svin" samt skrivit "äckliga jävla nämndemän", kommer att landa på partiets riksorganisations bord, berättar Ann-Christine From Utterstedt.

- Alla fall gör inte det, men det här fallet kommer att göra det.

Hon tar inte avstånd från Martin Alexanderssons uttalanden i sociala medier som VLT publicerat. Däremot finns inslag som hon fördömer.

- Svordomar är inte förenligt med hur partiet uttrycker sig. Men han har valt att göra det och det är något vi får ta upp. Han är rätt ny i partiet.

Tycker du att det är förenligt med hur partiet uttrycker sig i hans övriga uttalanden?

- Allt som han twittrat och postat är hans personliga åsikt. Det är inget vill gå i god för om jag håller med eller inte.

Har du förståelse för hans uttryckta hat i sociala medier?

- Jag håller inte med om att det är hatuttryck, håller inte med VLT:s bedömning. Jag förstår hans känslomässiga inlevelse. Han valde att bli medlem i höstas, och det är inte ett lika stort steg att göra det i dag än det varit tidigare. Då har man bestämt sig, inte accepterat utvecklingen och måste göra något åt det.

- Det är en stor frustration som han känner. Det är min bedömning.

Ann-Christine From Utterstedt är kritisk till VLT:s hantering i fallet med Martin Alexandersson. Hon menar att tidningen borde tillmötesgå hans önskan om att ge svar via mejl.

- Det är ett märkligt förfarande av VLT. Han har varit tydlig och begärt att svara på frågor på mejl, men VLT har ändå sökt upp honom på hans arbetsplats. Det är hans privata sfär.

Varför kan inte han, i egenskap av SD-medlem tillika nämndeman i Västmanlands tingsrätt, ta sig tid att svara på frågor via telefon?

- Han har varit i kontakt med VLT och begärt att svara på frågor på mejl. Han har inte ledig tid att svara i telefonen.

Man han har tid att svara via mejl?

- Ja, då kan han ta det när han har tid.

Daniel Nordström är

chefredaktör och ansvarig utgivare på VLT.

- Det är riktigt att Martin Alexandersson har svarat på VLT:s frågor både via telefon och mejl. Vi fick dock inte svar på alla frågor. När han avböjde att göra en personlig intervju valde vi att söka upp honom, allt för att gå till grunden med detta fall, säger han och understryker det faktum att VLT pratade med Martin Alexandersson utanför hans jobb.

Kommande dagar kommer Ann-Christine From Utterstedt titta genom det som Martin Alexandersson lagt ut i sociala medier. Därefter kan eventuella åtgärder vidtas, menar hon.

- Skulle jag komma fram till att hans uttalanden inte hör till partiets åsikter, skickar jag det vidare till riksorganisationen. Om jag inte bedömer det, så gör jag det ändå. Riksorganisationen får då ta ställning.

17 mars ska han för första gången tjänstgöra som nämndeman i Västmanlands tingsrätt. Är han lämplig att göra det, eller kommer ni att byta ut honom mot någon annan av era 300 medlemmar i Västerås?

- I hela vårt rättssystem är ingen skyldig innan man är dömd. Om jag bedömer honom som olämplig kontaktar jag riksorganisationen. Jag kan inte på lokal nivå öppna ett ärende.

Kan andra åtgärder komma att vidtas mot Martin Alexandersson efter hans uttalanden i sociala medier?

- Jag kan inte säga det nu. Jag kan bara gå på VLT:s publicering, om den stämmer. Min erfarenhet är att det inte stämmer. Men som sagt, jag ska gå genom det här och bedöma lämpligheten.

Se också: Hela intervjun med nämndemannen

Annons