Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-politiker döms för hets mot folkgrupp efter kränkande kommentarer om muslimer på Facebook

Hovrätten ändrar tingsrättens dom.

Annons

Som FP har skrivit om tidigare åtalades Stefan Vestling (SD), som sitter i Norbergs kommunstyrelse, för hets mot folkgrupp i februari efter att ha publicerat ett inlägg på Sverigedemokraterna i Norbergs Facebooksida i december 2014.

I inlägget stod det bland annat att det enligt Koranen är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige och att ”kåta muslimer” har ”sjuka, djävulska lustar”.

Efter händelsen sa han till Fagersta-posten att han ångrade inlägget.

Vestling hävdar också att han enbart kopierat inlägget och sedan publicerat det på Facebook-sidan. Han trodde att han hade tagit bort de kränkande delarna, men att han under stress missat att göra det.

Han frikändes för hets mot folkgrupp i Västmanlands tingsrätt i april. Beslutet överklagades till hovrätten som nu dömer Stefan Vestling för hets mot folkgrupp.

Hovrätten konstaterar att inlägget publicerades i ett politiskt sammanhang, dock utan pågående diskussion. Vestling relaterade det inte till någon relevant politisk idé. Han har förklarat att syftet var att ge uppmärksamhet på ett enligt honom stötande innehåll i den islamska läran.

Vestlings inlägg ger dock i sin helhet intrycket av att muslimer i Sverige skulle anse sig berättigade att utöva sexuellt våld mot kvinnor menar hovrätten. Det är dessutom kränkande skrivet och ger inte en inbjudan till att diskutera kring religion. Det uttrycker i stället precis en sådan missaktning som bestämmelsen om hets mot folkgrupp avser att träffa.

Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom och dömer Vestling för hets mot folkgrupp.

Straffvärdet är två månaders fängelse men eftersom han sedan tidigare är ostraffad blir domen villkorlig. Han ska även betala 60 dagsböter om vardera 50 kronor.

Stefan Vestling skriver i ett mejl till Fagerstaposten att domen kommer att överklagas.

Annons