Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker kan påverka på samma sätt som andra

Svar till Bengt Södersten och andra som tror att det är odemokratiskt att inte samarbeta med SD. 

Det är tyvärr många som har missförstått hur demokrati fungerar och använder felaktiga påståenden. Södersten och jag kan vara överens om en sak: det är beklagligt att det har tagit så lång tid att bilda regering den här gången.

Även om det för mig är obegripligt att drygt 1,1 miljoner svenskar har valt att rösta på SD – som vill försämra kvinnors frihet, begränsa yttrandefriheten i media, styra vilken kultur vi ska konsumera och som gör skillnad på människor beroende på var de är födda – så respekterar jag och riksdagen väljarnas beslut. Så fungerar en demokrati. SD har följaktligen fått 62 platser i Sveriges riksdag och de har tre platser i alla riksdagens olika utskott. Så fungerar en demokrati.

SD-ledamöter har samma möjligheter som jag att skriva motioner, argumentera, lägga förslag och votera, för så fungerar en demokrati. Men eftersom drygt 5,3 miljoner svenskar har röstat på partier som lovat att inte ge SD inflytande över den förda politiken så försöker de flesta av oss att bilda en regering utan SD-stöd. En majoritet av väljarna får sin vilja hörd, för så fungerar en demokrati. 

Sverige behöver en handlingskraftig regering som kan minska klyftorna i samhället, förbättra tillgängligheten i vården, ta krafttag mot klimatförändringarna och ge alla barn en trygg uppväxt. Vi behöver också ha respekt för att det politiska läget är svårt, eftersom nya konstellationer och överenskommelser måste mejslas fram. 

Vi socialdemokrater tar ansvar för Sverige. Vi försöker pragmatiskt förhandla fram en ny regering med blocköverskridande stöd, utan att svika våra ideologiska och politiska ideal. Det tar tid, men allt annat vore sämre för vårt land. 

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel