Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD vill sortera barnen – i strid med all kunskap

Annons

SD skriver med stora ord men bakgrund och substans lyser med sin frånvaro vad gäller skolan. Den enda riktiga poängen Kaj Viberg har i sin insändare 2 juli är att det behöver göras något åt de stora barngrupperna i förskolan. Du måste dock komma ihåg att bara för att man vill rekrytera personal så är det inte nödvändigtvis så att det finns behörig sådan att tillgå.

Att rekrytera behörig personal kommer vi liberaler att satsa mycket på. Vi litar också på att lärarna kan sitt jobb och att vi politiker inte behöver tala om för skolpersonalen vad de ska göra eller hur de ska sköta sina jobb. För er som inte känner till det finns det redan läxläsning i Norberg – det är inget nytt, revolutionerande förslag från SD.

SD:s förslag med att nyanlända ska gå i egen klass går rakt emot vad språkforskningen visar är effektivt idag. Det är svårt att lära sig något om du inte interagerar med någon som kan språket. Det skulle vara som att lära sig att köra bil enbart genom att läsa teoriboken. Ert förslag går helt enkelt i linje med att ni vill att segregationen ska öka, gärna tidigt i åldrarna när det för barn och ungdomar är som lättast att snappa upp språket. Kan det vara förberedelseklass ni menar? I så fall är det inget nytt – det har varje skola möjlighet att erbjuda i upp till två år.

SD:s förslag låter som de nationalistiska grundvalar som SD faktiskt vilar på. Ni vill sortera människor och när ni har gjort det så vill ni skicka ut alla av annan härkomst än det ni definierar som svensk. Ett intressant ställningstagande när Sverige under det här och nästa år bevisligen står inför stora utmaningar att få arbetskraften att räcka till, vilket DN skriver om den 2 juli. Ni kanske kan förklara när ni tycker att man är svensk? I så fall tror jag personligen att jag ligger risigt till – jag råkar ha valloner i släkten.

Norberg ska följa våra svenska lagar, bland annat skollagen och diskrimineringslagen, men att följa dessa lagar verkar inte vara något som SD är intresserade av. Eller, har ni helt enkelt inte läst på?

Liane Blom (L)

Liberalerna Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons