Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se Mandelas Sydafrika

Sydafrika är starkt präglat av Nelson Mandelas livsgärning och
kärleksfulla kraft. Res i den store frihetshjältens fotspår och lär
känna honom - och landet - bättre.

"När jag gick ut genom dörren mot min frihet visste jag att om jag inte lämnade bitterheten och hatet bakom mig, skulle jag fortfarande befinna mig i ett fängelse". Nelson Mandelas ord ringer i huvudet när jag befinner mig på Robben Island, det fängelse där han satt inspärrad mellan åren 1964 och 1982 (helt frisläppt från fängelse blev han 1990). Inget första besök i Kapstaden är komplett utan en resa hit. Vi lyssnar på exfångarnas berättelser, ser de trånga cellerna och den lilla gården - och känner djup vördnad för den man som lyckades lämna hatet och kränkningarna bakom sig.

Åk till townshipsen

När Mandela, eller Madiba som han kärleksfullt kallas, nu gått bort lär många vilja resa i hans fotspår. Det finns organiserade turer. Men man kan också själv besöka de olika platser som var viktiga i hans liv: Byn där han växte upp, gården där han tillsammans med ANC:s väpnade gren Umkhonto we Sizwe planerade att få slut på apartheid. Lika viktigt som att se platserna där Mandela verkade och levde är dock att möta det sydafrikanska folket. I townships - stadsdelar dit svarta tvångsförflyttades under apartheidtiden - är vardagen en annan än den på flärdfulla vingårdar eller uppstyrda safariresor. Åk hit, bo över och lyssna på människors berättelser om Sydafrika. Har du tur får du vara med på en braai, en sydafrikansk grill. Och här vårdar man garanterat minnet av Madiba ömt.

Stopp på Mandelas väg

Liliesleaf, Rivonia, Johannesburg

Gården Liliesleaf var högkvarter åt ANC:s väpnade gren Umkhonto we Sizwe. I år är det femtio år sedan gården stormades av apartheidregimens polis, som då arresterade 17 personer. Sedan 2008 är Liliesleaf ett museum. Läs mer på: www.liliesleaf.co.za/index.php

The Mandela Family Museum, Soweto, Johannesburg

Efter den långa fängelsevistelsen återvände Nelson Mandela till sitt blygsamma hus, på hörnet av gatorna Vilakazi och Ngakane. Även Winnie Mandela bodde här en period. När paret skildes gjordes deras förra hem om till ett museum. Det liknar många andra hem i området, lika litet, samma cementgolv och plåttak. Men i sin självbiografi beskriver Nelson Mandela huset med stolthet, som sitt första riktiga hem. Läs mer på: www.mandelahouse.com/history.asp

Nelson Mandela museum, Mthatha, Östra Kapprovinsen

På dagen tio år efter att han släpptes från fängelset öppnade Nelson Mandela Museum. Här finns foton, konstutställningar om Xhosa-kulturen och guidade turer till Qunu, byn där Mandela växte upp. Läs mer på: www.nelsonmandelamuseum.org.za

Robben Island Museum, Kapstaden

Ta en färja ut till ön där Mandela satt fängslad och lyssna på exfångar som själva berättar om vardagen inom fängelsets väggar. Ett effektivt sätt att förstå det höga pris enskilda människor betalade för friheten. Läs mer på:

www.robben-island.org.za

Hemmaboende i townships

Har man inte sett ett township har man inte sett Sydafrika. Det finns fler att välja på, som Soweto i Johannesburg och Langa eller Khayelitsha i Kapstaden. Bo över någon natt och be en lokal guide visa dig runt. Det finns flera organisationer som anordnar den typen av resor. Se till exempel Kwam e-Makana, en av pionjärerna för turism till mer utsatta områden: www.grahamstown.co.za/page/kwam_homestays (TT)

Fakta/Mandela

+Född den 18 juli 1918. Fostrades efter faderns död 1927 avThembu-klanens kungliga familj.

+Flyttade till Johannesburg och öppnade advokatkontor med OliverTambo, Sydafrikas första drivet av svarta. Gick med i Afrikanskanationalkongressen (ANC) 1943 och en av grundarna av dessungdomsorganisation. Förespråkade först fredlig kamp motapartheidregimen men övergick efter den blodigaSharpevillemassakern 1960 till väpnad kamp.

+1964 dömd till livstids fängelse. Släpptes i februari 1990 efterbeslut av president F W de Klerk.

+Blev Sydafrikas första demokratiskt valda president 1994. Lämnadeposten 1999. Drog sig tillbaka från offentligheten 2004.

+Var gift tre gånger, först med Evelyn Ntoko Mase. Paret fick fyrabarn men skilde sig. Gift med Winnie Madikizela 1957-1996. Paretfick två döttrar. På sin 80-årsdag gifte sig Mandela med GraçaMachel, änka efter Moçambiques president Samora Machel. (TT)