Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se världens största grotta

Det är den största grottan i världen. Få turister har sett den,
men nu öppnar Song Doong i Vietnam för besökare.

Gigantiska rum och en flod som forsar fram. Song Doong i Vietnam är en ovanlig grotta - som besökare nu kan upptäcka. Från och med nästa år ska en grupp experter leda turister på en sex dagar lång trekk genom djungeln i Phong Nha Ke Bang National Park, fram till byn där grottan ligger. Den första passagen in är 200 meter bred och 150 meter hög, men väl inne kan man se 250 meter höga klippor där flygande rävar och apor håller till.

Öppningen till grottan upptäcktes av en bybo 1991, men en brittisk expedition utforskade den grundligare 2009. Nyligen fick världens första utländska turistgrupp tillträde till grottan.

Det är Oxalis Adventure Tours som erbjuder turerna, för cirka 21 000 kronor.

Europeiska grottor

Har du inte möjlighet att resa till Vietnam finns också gott om spektakulära grottor att utforska i Europa. Lascauxgrottan i Vézèredalen i Dordogne, Frankrike, är till exempel en av världens främsta fyndplatser för paleolitisk konst. Grottan upptäcktes 1940 och innehåller tusen målningar och ristningar från cirka 15 000- 14 500 f.Kr. Grottan tog skada av det höga antalet besökare men en exakt fullskalemodell av den öppnades strax intill originalet 1979.

Lite lättåtkomligare är Blå grottan, eller Grotta Azzurro, kalkstensgrotta på ön Capri i Italien. Den är 54 meter lång och 30 meter bred. Särskilt stor är den alltså inte, men färgerna här inne är otroligt vackra. När ljuset går genom vattnet absorberas alla dess våglängder utom de blå, och allt i grottan framträder därför i en blå färgton.

En annan speciell grotta, som finns listad på Unescos världsarvslista, är den Ochtinska aragonitgrottan i Slovakien. Aragoniten är en sorts kristall och här är den formad som bräckliga blommor och koraller. Den öppnade 1972 för allmänheten och är en av Slovakiens främsta turistattraktioner