Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sena däckbyten är en trafikfara

Många bilägare i norra länsdelen skiftar till vinterdäck först när halkan har kommit.

Fagersta. Rolf Rantala i Fagersta driver sin däckfirma, Däckman, sedan snart fyrtio år tillbaka. För tillfället är det ganska stilla på hans verkstad, men han berättar att detta är lugnet före stormen.

– Vi brukar få in många jobb tills runt första november, då vill alla byta sina däck. Just nu har det inte kommit i gång, säger Rolf Rantala och fortsätter:

– Vi har lite jobb ändå, ungefär tre bilar per dag.

Under samtalet med FP ringer hans telefon och Rolf Rantala får en ny kund som vill ha hjälp med däckbytet.

– Ja, det ringer några stycken. En del äldre vill byta nu. De säger att de kör så lite ändå och att det är lika bra att byta däcken nu.

Han berättar att de flesta dock väntar länge med att byta till vinterdäck, vilket kan innebära en trafikfara.

– Så är det alltid, många väntar till efter den första halkan.

– Om man då har blanka sommardäck så är det lätt att köra av vägen, säger han.

Jörgen Bergfast, trafikpolis i Västmanland, berättar att det skulle vara bra om fler bytte sina däck tidigare, men att olycksrisken mycket ligger hos föraren själv.

– Om man åker på snö och is med sommardäck skadar det så klart inte att vara observant, men problemet ligger mest i att folk kör som om det skulle vara sommarunderlag under den första halkan, säger han.

Det råd Rolf Rantala i Fagersta vill ge till bilister är att köra med bra däck.

– Man ska byta till vinterdäck i tid, sedan ska det vara färska däck. De behöver inte vara två veckor gamla, men i bra skick, säger han.

Även på de andra däckfirmorna i Fagersta är det för tillfället lugnt på däckbytarfronten.

– Vi har börjat boka in en del, ruschen kommer som vanligt sen när det blir kallare och snö. Då blir vi nerringda, säger Christian Wendel från Bilcity.

Hos Bilcity är de traditionella dubbdäcken vanligast men trenden pekar åt ett annat håll.

– De flesta kör med dubbdäck, men det blir fler och fler som väljer de dubbfria däcken också, berättar Christian Wendel.

En höst med sjunkande temperaturer och ett oberäkneligt väder väntar, snö kan möjligen falla redan i veckan.

– Nu på torsdag kommer det in ett lågtryck. Vi vet inte om det blir snö, tidigare prognoser har visat risk för snö men nu verkar det knappt bli något. Det är osäkra prognoser, säger Linnea Rehn på SMHI.

THIMMY MÅRD

[email protected]

"Det är läge att byta nu"

Henrik Olars, pressansvarig på Transportstyrelsen, anser att bilägare ska vara på den säkra sidan och byta till vinterdäck i god tid.

– Från första oktober är det tillåtet med dubbdäck och odubbade däck kan man byta till när som helst, säger Henrik Olars, pressansvarig på Transportstyrelsen, och fortsätter:

– I Fagerstaområdet börjar det ju bli kallare nu och när temperaturen börjar komma ned mot noll är det dags att byta däck. Gummiblandningen i vinterdäcken är mer rustad för kalla temperaturer, sommardäcken blir för hårda.

Han berättar att bilägare generellt brukar vänta in i sista stund med däckbytet.

– Efter den första halkan brukar det komma i gång, men jag tycker att det är läge att byta nu.