Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seppo ger ungdomarna chansen att flyga fram

Historien börjar i Högby skidklubb men sedan några år tillbaka är Fagersta backhopparklubb sin egen herre. Seppo Reijonen har varit med under hela resan.

Seppo har varit ordförande för backhopparklubben i tio år, men han har varit med sedan 1993 när klubben startade inom Högby skidklubb.

År 2007 flyttade backhopparna in till Fagersta och bildade en egen klubb.

– Vi har fått så fina anläggningar här, säger Seppo och pekar på backarna som ligger nedanför Per Olsskolan.

Seppo är själv backhoppare men slutade 1983.

– Jag blev gammal, säger han med ett skratt.

Han var 39 år när han gjorde sitt sista hopp. Det var i Falun och han landade på 103 meter. Nu fokuserar han helt och hållet på ungdomarna.

– Ungarna kommer från skolan och hoppar. De tycker det är kul och vill fortsätta.

Det finns fyra backar som är öppna året runt. På vintern är det snö som gäller men på sommaren är backarna täckta av konstgräs.

Seppo berättar att de yngsta hopparna han har just nu är fem eller sex år gamla. Innan de får börja hoppa kollar han deras balans och när rutinen väl sitter i den lilla backen kan de få prova högre höjder.

Det syns att Seppo är stolt över ungdomarna när han pratar.

– I somras fick vi en ungdomsmästare, Albin Linbom. Han är helt suverän som ungdomshoppare. Han är bäst i Sverige just nu, säger Seppo med ett stort leende.

Och Seppo vet vad han pratar om. Han började själv hoppa när han var i sexårsåldern i Finland. Han var med i småtävlingar och vann alla. En av hans lärare i skolan var sportintresserad och hjälpte Seppo. När Seppo väl gick med i en klubb fick han riktiga backhoppningsskidor. Innan dess hade han hoppat med längdskidor.

– Ja det var lite svårt i början.

Seppo har hoppat både i det finska och svenska landslaget. Han blev svensk mästare i stora backen år 1978.

– Jag vann ganska överlägset, säger Seppo glatt.

Nästan varje dag är Seppo ute vid backarna som han själv tycker är Sveriges bästa nybörjarbackar. Han är tacksam för att hans fru också är sportintresserad och förstår hans engagemang. För klubben har en stor plats i Seppos hjärta.

– Den betyder mycket. Vi satsar allt på ungdomarna, säger han och förklarar att det inte finns några aktiva vuxenhoppare i klubben.

Och framtiden ser ljus ut för klubben. De har inga problem med att engagera de unga.

– Det ser väldigt bra ut i Fagersta. Det var väldigt många som började i somras.