Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex sevärdheter i Andalusien

Ikoniska klippor, Västeuropas äldsta stad och sherryn
Amontadillo: Upptäck Andalusien, längst ned i södra Spanien. Här är
sex stopp du inte vill missa.

1. Ronda. Den vitkalkade staden Ronda, på en bergstopp 750 meter över havet, är den moderna tjurfäktningens vagga. Men för de flesta svenska besökare är vyn upp mot bron Puente Nuevo tvärs över en brant klyfta en större upplevelse.

2. El Torcal. Märkligt bergområde några mil norr om Malaga, som nu är nationalpark. Ta den längre av de två lätta men svettiga vandringslederna och försök se alla udda figurer som kan spåras i de vindslipade klipporna.

3. Jerez. Längst ned i sydväst ligger Sherrytriangeln med städerna Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria och Sanlúcar de Barrameda. Ta chansen och besök någon bodega och lär dig skillnaden mellan den torra ljusa finon och amontilladon, som spanjorerna föredrar, och de sötare sorter som alltid varit mer poppis i Norden.

4. Cádiz. Staden Cádiz, på en smal udde ut i Atlanten grundades av fenicierna och är Västeuropas äldsta stad. Här finns inga stora sevärdheter, men en charmig stadskärna med vindlande gränder som ofta fått föreställa Havanna på film.

5. Alpujarradalen. Högt upp på Sierra Nevadas sluttningar finns några isolerade byar som blev morernas allra sista utpost i Spanien. Det syns på arkitekturen, som tycks hämtad från Nordafrika.

6. Gibraltar. Tänk att en klippa kan bli så ikonisk. Gibraltar är en udda fågel, fortfarande kontrollerad av britterna. Främsta lockbetet för turisterna tycks vara billig sprit och cigaretter. Bäst gör sig staden faktiskt uppe från klippans topp med vidunderlig 360-gradersvy.