Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signe vet när diabetesen är farlig

Leonbergern Signe släpper inte elvaårige Emil Andersson ur sikte när hans blodsocker är lågt. I stället pockar hon envist på hans uppmärksamhet.

Den stora leonbergern slickade en utmattad Emil Andersson runt munnen och ville inte lämna honom ur sikte. Det visade sig att han hade mycket lågt blodsocker, 1,7, blodsockret ska inte ligga under fyra.

Samma kväll tittade mamma Eva Andersson till sonen igen efter en timme, hunden låg kvar och blodsockret var fortfarande lågt. Två timmar senare hade hunden lagt sig vid dörren, med ett vakande öga in mot sängen där pojken låg. Då hade blodsockret blivit normalt.

– Det har visat sig att hon har mer egenskaper än vi förstått, säger Eva Andersson och blickar stolt mot familjens leonberger Signe.

Emil Andersson är elva år och fick diabetes, typ 1, när han var två år. När man har typ 1-diabetes innebär det att kroppen har slutat tillverka insulin, vilket gör att man får för mycket socker i blodet. Personer med typ 1-diabetes behöver ta insulin varje dag och det är viktigt att ha kontroll över blodsockervärdet. I dagsläget går typ 1-diabetes inte att bota.

Det är få gånger Emil tänker på sin diabetes. Men när han cyklar eller tränar hockey, han drömmer om en karriär som hockeyproffs i New York Rangers, kan sjukdomen göra sig påmind.

– Ibland måste jag gå av isen och kolla blodsockret, säger han.

Det är viktigt att blodsockret håller sig på en jämn nivå.

Det var för drygt en månad sedan, efter att familjen sett ett program om hundar som känner lukten av lågt och högt blodsocker, som Eva bestämde sig för att testa hemma.

Nu har signalkänsliga Signe reagerat på Emils låga blodsocker vid flera tillfällen. Det gör hon genom att slicka honom i ansiktet och nosa honom runt munnen. Hon lägger sig också på honom.

– Hon kan ha gjort så länge, men att det bara varit så att vi inte förstått det utan föst bort henne, säger Eva Andersson.

När Eva har gått iväg för att hämta mjölk åt Emil, för att stabilisera blodsockret, har familjens två andra hundar, Selma och Zacke, lufsat med till köket. Men inte 3,5-åriga Signe.

– Hon har stannat kvar och tittat på mig och sett ut som att hon undrat ”Ska du inte göra något?” när jag lämnat rummet, säger Eva.

Det känns lugnt för familjen att veta att Emil är i tryggt sällskap när han är hemma själv.

– Det känns skönt och det är roligt, säger Emil själv om Signes begåvning.

Nu hinner Signe känna av att hans blodsocker är lågt, innan han själv märkt det.

I dag kollar Emils föräldrar hans blodsocker om nätterna, drömmen är att Signe ska kunna sköta det i framtiden.

– Nu jobbar vi med att försöka få henne att förstå att det hon gör är bra. Vi belönar henne med godis och klappar henne, säger Eva Andersson.

Familjen håller också nyfiket koll på sin 1,5-åriga Selma, för att se om hon kommer gå att träna upp.