Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sikta mot himlen i Chicago

I Chicagos downtown får man ont i nacken. Det är svårt att se
sig mätt på de höga, blanka skyskraporna och den lekfulla
byggnadskonsten. Arkitekturen är stadens stora magnet.

Chicago kallas för The windy city, en av orsakerna är att staden är belägen alldeles intill väldiga sjön Lake Michigan. Det kan blåsa ibland. Men smeknamnet sägs också ha med invånarnas skryt att göra, som spritt sig med vindens hastighet. Chicago är de bredaxlades plats, och då talar vi inte om amerikanska fotbollspelare, utan om stadens byggnader. Arkitekturen är Chicagos säkraste kort. Ingen annanstans finns sådan lekfull byggnadskonst.

Avgörande händelser

Två händelser sägs ha varit avgörande för Chicagos utveckling. Den ena handlar om en ko som 1871 sparkade omkull en fotogenlampa, vilket orsakade en brand som ödelade stora delar av staden. För att få fart på byggandet fick arkitekter mer eller mindre fria händer. Man ville skapa något helt nytt, ett "präriens Paris". Så skapades en form av modern arkitektur som kallas Chicago School. Den andra händelsen var att en viss Mr Otis lämnade in sitt patent på en hiss. Nu skulle det byggas på höjden.

Här byggdes de första skyskraporna. Stora namn som förknippas med Chicagos arkitektur är Daniel Burnham, Frank Lloyd Wright och Ludwig Mies van der Rohe.

Ståtliga hus

Dagens Chicago är ett downtown i art déco med inslag av romersk stil. Ett kyrktorn är påfallande likt Big Ben och flera tak ser ut som om de vore nedmonterade från Vatikanen. Den välkända musikscenen House of Blues påminner om ett Scandinavium lite taffligt knådat i lera. Och trots att skyskraporna ligger tätt intill varandra skjuter nya upp som sprickfärdiga asfaltsblommor. De många kraftfulla stålbroarna liknar får staden att likna ett stort mekkanobygge, spårvagnar går på ett plan ovan vägarna och mitt i allt flyter den bedårande Chicago River.

Ståtligast av alla byggnader är Willis Tower (kallas i folkmun för Sears, som var det tidigare namnet). Den var världens högsta då den färdigställdes 1973 och den skjuter 442 meter upp i himlen. Sears Tower ritades av Bruce Graham och består av flera huskroppar intill varandra. Idén till formen lär ha dykt upp då arkitekten såg cigaretter utskakade ur ett cigarettpaket. Från våning 103 har man en utsikt som slår det mesta. Empire State Building i New York blir lite klen i jämförelse (381 meter).

Konst i staden

Längs med paradgatan Michigan Avenue sträcker sig Grant Park med stora gröna ytor inspirerade av Versailles, omringade av skyskrapor. I den norra delen finns det bästa av allt: Millennium Park med en jättestor ellips som speglar stadens skyline. Och som det ofta är med den bästa offentliga konsten kan man leva med den, gå in i den, ta i den och få med sig roliga fotografier hem. Konstverket heter Cloud Gate och är skapat av Anish Kapoor.

Strax intill leker stadens barn och vuxna tillsammans. En gigantisk vatteninstallation av Jaume Plensa, under namnet The Crown Fountain, lyfter fram Chicagos mångkulturella prägel. Ansikten från världens hörn visas i stora bildprojektioner där vatten stundom forsar eller strilar runtomkring. Ibland sprutar vatten ut från munnarna på ansiktena.

Bluesens stad

Chicago är också känt för sin blues. Hit kom musikerna från den amerikanska södern för att Chicago bjöd på ett något bättre samhällsklimat. Stadens folkliga och ganska lugna musikscen är Buddy Guy's Legends, på Wabash. Det är en stor lokal vars väggar är så fulla av nostalgi att de skulle kunna fylla ett mindre museum. Där bjuds det också på delikat cajunmat. I juni utspelas en av USA:s största musikfestivaler i Grant Park: Chicago Blues festival. Den är gratis. Att titta på de vackra byggnaderna kostar heller ingenting.

Fakta/Chicago

Allmänt

I Chicago bor 2,8 miljoner människor. Bäst tid att resa är apriltill september. Tidsskillnad: -7 timmar. För att resa in i USAmåste du registrera dig elektroniskt i god tid innan avresa. Dettagörs på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ och kostar 14dollar.

Valuta: 1 USD = 6,80 SEK

Prisnivå. Chicago är inget lågprisresmål, men generellt ärprisnivån lägre än i New York.

Exempel: 30 centiliter öl kostar från 35 kronor, varmrätt för 80kronor, läsk i affär 5 kronor.

Resa dit

Sas flyger direkt från Göteborg, Köpenhamn och Stockholm. Pris turoch retur runt 5 000 kronor.

Resa runt

Chicago har ett kompakt downtown och det mesta når man till fots.Alternativet är tunnelbanan ovan jord. Det finns dagpass, liksom 3-och 7-dagarspass som är riktiga kap om man vill ta sig utanförstadens centrum. Se detaljerad info på www.transitchicago.com.

Bo

Räkna med cirka 1 500 kronor per natt för ett dubbelrum om du villbo inne i stan. Bra boende i södra delen av staden, och mitt emotGrant Park: Essex Inn, på 800 Michigan Avenue (www.essexinn.com). Dubbelrum mellan 1 000 och 2000 kronor, beroende på säsong. Alldeles intill shoppingområdetMagnificnet Mile och Lake Michigan: DoubleTree by Hilton, omkring 1500 kronor per natt för ett dubbelrum. Bed Breakfast är ettbra val men inte heller det är särskilt billigt. Räkna med cirka 1000 kronor per natt för ett dubbelrum. En bra sajt är www.chicago-bed-breakfast.com.

Missa inte

Ät på Eleven, på 1112 Wabash. Frukost, lunch, middag serveras idenna klassiska diner med ätbås och högt i tak. Inte bara gott,utan också väldigt snyggt. På helgerna är det kö.

Mer info

www.gochicago.about.com

www.choosechicago.com