Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sinnlig vandring på Sicilien

Dramatiska vyer och en aromatisk doft av mynta möter oss i
Siciliens böljande berg. Att vandra här är ett bra sätt att se
regionens mindre kända landsbygd, med mat och maffiaromantik i
småbyarna.

På trappan framför den enkla kyrkan ligger klart lysande citroner utplacerade i blomliknande formationer. Här har just varit ett bröllop, men nu är lugnet tillbaka i sömniga lilla Forza d'Agro. Enstaka människor vandrar runt i småstadens trånga gränder och där vägarna möts står bybon Pietro och pratar med en vän.

- Har du sett kyrkan här, ropar han när jag går förbi, och fortsätter med vad som verkar vara en väl använd fras:

- Det var här de spelade in Gudfadern. Vi såg det själva!

Byar i Gudfadern

Till de här trakterna kommer folk för att vandra eller uppleva maffiaromantik. Två bergsbyar i området stoltserar med att ingå i Francis Ford Coppolas klassiska filmtrilogi Gudfadern; Forza d'Agro och Savoca. Det är hit Michael Corleone, spelad av Al Pacino, beger sig efter att han skjutit polischefen i första filmen.

På Sicilien är det kriminella nätverket fortfarande närvarande, även om man inte märker det som turist. Men regionens maffia är inte lika stark som tidigare.

- Den finns där det finns pengar, och det gör det inte här längre. Numera har maffian blivit politiker, säger vår chaufför Giuseppe.

Men vurmen för maffiamän har inte riktigt släppt taget om Sicilien, vilket bybon Pietro demonstrerar med en kommentar och ett brett, belåtet leende:

- Jag vill själv bli en mafioso.

Oregano och mynta

Att vandra på Sicilien är ett bra sätt att upptäcka den lite mindre kända landsbygden. Vi lämnar gränderna och de små husen översållade av vinrankor bakom oss och styr mot höjden Monte Recavallo, ungefär 4,5 kilometer från Forza d'Agro. Här, mellan Catania och Messina, finns populära vandringsleder bland de natursköna omgivningarna. I fjärran glittrar det joniska havet hela vägen mot Messinasundet och kontrasterar mot den just nu torra växtligheten. Det har inte regnat på sju månader, berättar Giuseppe. Det märks också i dalen Valle d'Agro som breder ut sig nedanför oss; den vanligtvis breda floden är nu nästintill uttorkad. Men naturen här är ändå rik på upptäckter. En närmare titt på marken avslöjar inte bara kryddor som oregano, utan också björnbär, fänkål och vild sparris. Den varma luften doftar starkt av mynta.

- Är man inte stickig eller aromatisk som växt så överlever man inte här, förklarar Ulf Karlsson, biolog och vår guide för dagen.

Slående vyer

Vägen är inte särskilt brant men slingrar sig ändå sakta uppåt, och vi kommer in i en meditativ lunk. Panoramavyerna blir allt mer vidsträckta och högst upp ser man i 360 grader ut över landskapet. Solen gassar skoningslöst trots att det inte är högsommar. Vi vandrar förbi olivträd och skymtar ett och annat förfallet hus - en inte alltför ovanlig syn i södra Italien. Slutligen bestämmer vi oss för att vila i skuggan av olivträden. En get bräker någonstans medan vi breder ut en filt och dukar upp färsk mozzarella, prosciutto, saftiga fikon och vin. En bonus med att vandra på Sicilien är att det alltid finns tid över för livets goda här.

Vi pustar ut, sedan ägnar vi de kommande timmarna åt att promenera nedåt, i lugnare takt. Varje krök uppenbarar nya vyer över berg och olivlundar.

Svalkande havsbris

Den riktigt spänstiga kan promenera hela vägen till Taormina på gamla tiders små åsnevägar. Vi väljer i stället att varva vandringen med lugna pauser. Tillbaka i Forza d'Agro dricker vi kaffe på ett litet fik där väggarna pryds av foton med Al Pacino och Coppola, de brukade ta pauser här under filminspelningen. Det är slutvandrat för dagen, vi sparkar av oss de varma vandringsskorna och beger oss mot havet. På stranden Isola Bella vid Taormina tar vi ett uppfriskande dopp och åker sedan ut till havs med fiskaren och guiden Salvatore. Brisen svalkar välkommet efter dagens timmar i solen.

- Här är det väldigt farligt att åka, vattnet är strömt och vågorna blir upp emot tre till fyra meter, så båten kränger omkring mycket, säger Salvatore och navigerar vant in i en av de grottor som öppnar sig i berget.

Grillstund på stranden

När vi beger oss tillbaka över havet, vars färg skiftar till mjukt stålgrått i takt med att solen sjunker på himlen, pekar Salvatore på ett stort vitt kors som tronar på en av klipporna. Det restes för att hedra de fiskare som dött på havet.

- Det är ett hårt yrke, säger han sammanbitet.

Fiskarnas insats gör att restaurangerna kan bjuda på färska delikatesser som bläckfisk, tonfisk och musslor. Det här är den perfekta avslutningen efter en dags fysisk ansträngning. Vi doppar våra trötta fötter i havet och njuter av en överdådig grillstund på stranden.

Fakta/Vandring på Sicilien

Allmänt

Savoca och Forza d'Agro ligger på Siciliens östra sida. Palermo, påöns västsida, är regionens huvudstad. Det finns gott omvandringsleder på ön, och flera går genom lite mindre kändaregioner.

Valuta

Euro. 1 euro är cirka 9 kronor.

Säsong

Bäst är Sicilien i april till mitten av juni och september tillmitten av november. Men sommarmånaderna är heta. I augusti är därfullt av italienska turister.

Resa dit

Reguljärflyg till exempelvis Palermo eller Catania. Ryanair flygertill Trapani, på öns västra sida. Fritidsresor arrangerardirektcharter till Sicilien från Stockholm och Köpenhamn. En veckamed trestjärnigt hotell kostar från 6 248 kronor och enbart flygfrån 2 998 kronor. Temaresor har också vandringsresor tillSicilien.

3 x vandring på Sicilien

+Favignana. En liten pärla till ö vars vackra landskap passarutmärkt för vandringar. Gå gärna mellan de olika bukterna på ön,där vattnet är lika turkost kristallklart som i Karibien. Blir detför varmt för att fortsätta promenera kan man åka båt runt ön ochbada längs kusten vid de många vackra grottorna. Du kommer hit medfärja från Trapani.

+Agrigento. Vandra i ett vackert naturreservat, skyddat av WWF,väster om Agrigento. Vid Torre Salsa finns både en vackerklippkust, enskilda stränder och en magnifik utsikt över havet.Perfekt för den som vill njuta av den lugnare landsbygden medmindre turism. Runt Agrigento finns också storartade tempelruinerfrån antiken.

+Etna och Stromboli. Besök de speciella landskapen kringvulkanerna. Här får man en vandring utöver det vanliga, i det kargaoch dramatiska landskapet.

Läs mer

Om vandring på Sicilien:

www.sicilianexperience.com/walkinginsicily

www.siciliaincammino.it