Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukaste månaden knackar på dörren

Försäkringskassan förutspår att ett nytt svenskt rekord i vabbande kan komma att slås den kommande månaden.

Annons
Robert Sääf och dottern Saga, 3 år, har klarat sig bra från sjukdomar. ”Men är hon sjuk är vi noga med att vara hemma till hon är helt frisk så det inte tar om igen”, säger han.

Statistiken de senaste åren talar sitt tydliga språk: februari är den månad då småbarnsföräldrar är mest hemma från jobbet för vård av sjukt barn, vab.

Robert Sääf har sin treåriga dotter Saga på förskola i Fagersta.

– Vi har klarat oss bra, hittills. Men är hon sjuk så ser vi till att vara hemma till dess att hon är helt frisk i stället för att chansa att det tar om, säger han.

Vabruari har blivit ett begrepp för årets stora sjukmånad, och i februari i fjol slogs nytt rekord i antal anmälningar om sjuka barn till Försäkringskassan.

– Vi tror att vi kommer komma upp på toppnivåerna igen eller ligga i paritet med förra året, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan till TT.

Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus är några av de viktigaste förklaringarna till att många vabbar. Stora barnkullar de senaste åren spelar också in.

Löfgren menar att flest vabbdagar har föräldrar till barn mellan ett till sex år och de räknar med att tillfällig föräldrapenning kommer att tas ut för mellan 180 000 och 200 000 sjuka barn i februari.

Viktigt med hygienen

Tvätta händerna med tvål och vatten, före måltid, efter toabesök och efter utelek. Hjälp de mindre barnen med detta.

Hosta/nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.

Utelek minskar risken för luftburen smitta.

Annons