Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukförsäkra kommunanställda i Norberg

Annons

Vi kanske inte skall vara förvånade över att S-märkta skribenter kallar den politiska oppositionen för ”missnöjesfalanger”. Det är ju valår! Socialdemokraterna verkar göra allt för att bevara bilden av det ”trygga” Norberg trots att verkligheten med önskvärd tydlighet ger en motsatt bild. Det kanske inte är så konstigt eftersom dagens Norberg delvis är ett resultat av det socialdemokratiska styret.

Vi kan dock ge rätt i att vi är missnöjda med hur makten hanterar skattemedel. Socialdemokraterna och vänsterpartiet i Norberg har tillsammans slösat bort i storleksordningen 20-30 miljoner kronor under sin mandatperiod. Skattemedel som kunde ha använts på ett bättre sätt.

Vi tror att samtliga partier i grunden har mål som är samstämmiga. Det som skiljer oss åt är vad vi prioriterar. Till skillnad mot S hade Demokraterna hanterat miljonerna på ett annat och mer ansvarsfullt sätt.

Så vad skulle vi gjort som varit annorlunda mot Socialdemokraterna och vänstern:

Demokraterna skulle exempelvis föreslå följande inom vård och omsorg:

+ Genomför insatser för att minska de höga sjuktalen inom äldreomsorgen. Istället för att vifta bort problemet som personalchefen gör genom att hävda att ”försäkringskassan blivit mer generös i sin bedömning”, skulle Demokraterna istället ha initierat en utredning som ger svar på de grundläggande orsakerna till att personalen sjukskrivs.

+ Sjukvårdsförsäkring för kommunens anställda. En lösning skulle kunna vara en kombination av åtgärder för att förbättra arbetsmiljön plus att kommunen tecknar en sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Det skulle ge anställda tillgång till specialistsjukvård med kort varsel och också förbättra hälsan hos kommunens personal. Den förmånen har inrättats i fler kommuner med ett gott resultat. Prislappen är dessutom mindre än vad de nuvarande insatserna kostar.

+ Valfrihet inom hemtjänst och äldreomsorg. Demokraterna skulle också tillåta att fler aktörer ges möjlighet att erbjuda hemtjänst och äldreomsorg med bättre villkor. Det finns en LOV-lagstiftning som ger kommunen möjlighet att upphandla kommunal service. Demokraterna skulle använda sig av detta för att öka servicegraden men också för att stärka kommunens egen verksamhet.

Att kommunen per automatik är den som levererar kommunal service bäst är en sanning som endast vänstern tror på. Utan konkurrens så sjunker kvaliteten och servicen försämras. Det är därför dags för brukarna att få möjlighet att välja eller välja bort de som skall ge det stöd man behöver i hemmet.

Christer Filipsson, Lennart Skansfors, Anna Lindgren, Ingrid Filipsson, Mikael Enér, Peter Vidberg, Anders Brunnberg, Stefan Holm, John Ellard, Gunilla Siverth, Tommy Westling, Erika Westling, Birgitta Emilsson

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons