Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården satsar mer på börsen – aktier ska få pensionsfonden att växa snabbare

Region Västmanland, före detta landstinget, tänker öka andelen aktier i sin fond för pensionspengar. Beslutet har fattats av politikerna i regionstyrelsen.

Annons

Förslaget till "reviderad finanspolicy", som förändringen kallas formellt, godkändes av regionstyrelsen på onsdagen. Förändringen innebär att andelen räntebärande papper minskas och att andelen aktier ökas i pensionsmedelsportföljen.

Motivet är att aktier långsiktigt, på 10–15 års sikt, väntas ge högre avkastning. Det bakomliggande motivet till att regionpolitikerna vill lägga mer av medlen till framtida pensioner i aktier är "de senaste årens förändringar på aktiemarknaden", skriver regionstyrelsen i ett pressmeddelande.

Stockholmsbörsen, OMX, i Värtahamnen, Stockholm.

– Regionen ska fortsatt vara en ansvarsfull investerare, som tar hänsyn till långsiktigt hållbar utveckling vid investeringar, säger regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S).

– Det innebär att regionen bland annat ska undvika placeringar i företag som sysslar med produktion av tobak eller tobaksprodukter, alkoholvaror, pornografi eller vapen. Dessutom ska målen i miljöprogrammet beaktas.

Regionfullmäktige behandlar slutgiltigt frågan om revidering av finanspolicyn på sitt sammanträde den 22 februari och majoriteten väntas, om ingenting oförutsett inträffar, rösta i enlighet med regionstyrelsens beslut om ny inriktning vad gäller pensionsplaceringarna.

Annons