Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandal är ett milt ord

Fagersta. En kort historia om en man som kallades ”Mats i Kula” och som 1665 började byggde en stuga som de sa skulle stå för alltid:

”Invigningen hade gått bra, prästen hade välsignat stugan och alla hade varit nöjda. ”Mats i Kula” var stolt när han styrde sin vagn in över bron till väster om forsen, Han funderade en sekund på vad det var med folket här uppe. De kallar området öster om forsen för Västanfors, de har till och med byggt kyrkan på fel sida om ån. Västanfors, Östanfors? Nej byfolket skulle han aldrig förstå sig på.

Det kändes skönt att vara på hemväg, Mats hade gett dem vad de ville ha, han hade byggt dem en sockenstuga som skulle stå i ur och skur i hundratals år. Mats kände vikten av sin penningpung i fickan och kände sig nöjd, han smackade på kusen och styrde in på vägen till Åvestbo. Snart skulle han vara hemma hos frugan och barnen i Bastmora igen. Kanske han skulle stanna till vid Gatjärn hos gubben Krokvässa och se om gubben hittat på några nya hyss sen sist.”

Och den stugan vill de ge bort nu. Det finns säkert någon 08:a som vill ha en historisk stuga från en äkta arbetarkommun stående på sin strandtomt. Skandal är ett mycket milt ord, govänner. ”Mats i Kula” må vända sig i sin grav. och många med honom.

Skärp er Fagerstabor, kämpa för det här nu, stugan är ju faktiskt våran. Allas!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel