Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skänker värme i vinterkyla

Vissa går i värmande vinterkängor och somliga i trasiga skor. Det fick Fagerstabon Elvahar Tahiri, i samarbete med ABF, att samla in varma kläder till behövande nyanlända.

Annons
I ABF:s lokaler tar frivilliga initiativtagare hand om kläder och skor som har skänks till nyanlända i Fagersta och Norberg.

Som femåring kom Elvahar Tahiri till Sverige. Första tiden bodde han på flyktingboenden runt om i landet tills hans familj fann en trygg punkt i Fagersta.

– Jag vet hur jobbigt det är att komma hit som flykting och inte ha någonting. Att samla in kläder är det minsta jag kan göra för att hjälpa någon i samma sits som jag själv varit i, säger han.

Med hjälp av Arbetarnas bildningsförbund, ABF, har Elvahar Tahiri hört sig för bland vänner och bekanta och som i sin tur kontaktat sina vänner.

– Många har kläder och grejer de inte använder som de kan skänka. Jag la ut frågan på Facebook och har åkt runt till folk och hämtat kläder och kört hit, säger han.

På ABF har de sorterat kläder, skor och gosedjur som frivilliga har donerat.

– Nästa steg är att knacka dörr på flyktingboenden och höra vad det är dem behöver. På det viset kommer det till de som behöver det allra mest, säger Evin Abdallah, verksamhetsutvecklare på ABF.

Alla sorters kläder är välkomna, men helst ser de att herrkläder och skor skänks.

– Det är för att det är flest män som kommit hit. Men leksaker som typ lego eller böcker efterfrågas av barnen, säger Helen Partanen, administratör på ABF.

De som vill kan lämna in kläder och saker till ABF.

Elvahar Tahiri, längst bak i bild, är initiativtagare till insamlingen. Här tillsammans med flyktingar som bor på Norrbygårdens asylboende.
Annons