Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik från JO om hanteringen av ensamkommande: "Det är helt oacceptabelt"

Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) Stefan Holgersson hård kritik mot hanteringen av ensakommande flyktingbarn.
Flera fall som granskats visar att barn placerats i privata företag som inte bedrivit en seriös verksamhet.
I vissa fall placerades barn i boenden som var direkt olämpliga.

Annons

En asylsökande ung man bäddar sin säng på ett  flyktingboende i Pajala.

– Riksdagen har nyligen fattat beslut om att det ska införas ett krav på tillstånd för konsulentstödda verksamheter. Den nya regleringen kommer sannolikt leda till att en del av de problem som jag har uppmärksammat i min undersökning undanröjs, säger JO Stefan Holgersson, i ett pressmeddelande.

Under 2015 kom ett stort antal ensamkommande flyktingbarn till Sverige. JO har nu genomfört en rad inspektioner och utredningar för att se hur socialtjänsten klarat av uppgiften.

Det visade sig att socialtjänsterna är dåliga på att följa upp vården av barnen. Trots att det är en viktig del i arbetet visar undersökningen på flera fall där det aldrig gjorts någon uppföljning – och i vissa fall har inte ens en handläggare utsetts.

"Helt oacceptabelt"

– Det är helt oacceptabelt att en kommun, så lång tid efter det att barnen anvisats till kommunen, inte ens fått en övergripande kontroll över sina ärenden. säger JO Stefan Holgersson, i ett pressmeddelande.

JO konstaterar att det finns skillnad i hur uppföljningarna fungerar mellan de förvaltningar som placerat barnen i den egna kommunen och de som placerat barnen utanför.

– En viktig lärdom från de kaotiska förhållandena under hösten 2015 är att det finns stora fördelar med att placera barnet i den egna kommunen eller på ett sådant avstånd från kommunen att nämnden har praktiska möjligheter att följa vården.

JO grundas sin kritik på åtta inspektioner genomförda under hösten 2016. Stockholm, Västerås, Köping, Örebro och Kumla är några av kommunerna som granskats.

Mer läsning:

Våg av självmord hos ensamkommande barn från Afghanistan: "De får ingen kärlek"

Annons