Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidäventyr för alla typer

Svenska fjällen eller Alperna. Klövsjö, Kittelfjäll eller Val
Thorens? Det finns en skidort för alla typer. Vi guidar till vilka
av vinterns nyheter som passar vem.

Bo kungligt i Klövsjö

För vem: Generationsboende och familjer

Klövsjös skidsystem är köfritt och perfekt för barnfamiljer. Här hittar man ett levande samhälle med gårdsmejeri där det finns både ett bryggeri, ett stenugnsbageri och osttillverkning.

Skidområdet tillhör landets behagligaste för barn, med värmestuga, grillplatser och nybörjarliftar. Klövsjö är också sammanlänkat med lift till Storhogna, där man kan ägna sig åt skotersafari och hundspann på kalfjället. Där finns också högfjällshotell med attraktiv badavdelning och restaurang.

I år hittar man några av fjällens snyggaste och mysigaste nya boenden i Klövsjö: till exempel Klövsjö Panorama. De stora timmerhusen har lägenheter på upp till 170 kvadratmeter. Arkitekturen är bland den svenska fjällens mest smakfulla. Stockar bär upp innertak, brunlaserade träväggar, bastu, öppen spis och badrum i sten, samt stora soffgrupper för upp till 14 personer. Man kan även få en egen kock som serverar frukostbuffé eller middagar på exempelvis älggryta eller renfilé. Här kan också flera familjer eller flera generationer dela på ett boende till marginellt högre pris än för en liten lägenhet i ett mindre charmigt "kataloghus".

En ny lift utanför huset leder till huvudanläggningen med restaurang, skidshop och gemytlig atmosfär. Tar man tåg till Klövsjö bör man tänka på att affären ligger tre kilometer från skidbacken, i Klövsjö by, och det finns inget snabbmatställe i skidområdet. Däremot hittar man en pistrestaurang i toppklass: Katrinastugan som drivs av kocken och skidentusiasten Benny Svelander. Han berättar gärna historier om när Stenmark och världscupen gjorde att charmiga Klövsjö hamnade i skidvärldens fokus.

Var: I södra Jämtland, 10 mil söder om Östersund.

Resa dit: Bil eller tåg med inlandsbanan till Rätan och vidare med buss.

Prisexempel: En vecka i december/januari i Klövsjö Panorama kostar cirka 10 000 kronor för en 170 kvadratmeters 14-bäddslägenhet och cirka 5 000 kronor per vecka för 96 kvadratmeter med åtta bäddar. Dubbla priset i högsäsong februari/mars.

Puderfrossa i Kittelfjäll

För vem: Offpiståkare och budgetresenärer.

Kittelfjäll har två långa släpliftar, obegränsat med offpist och kul skidåkning längs en lång bergssida när den kalla fluffiga norrlandssnön fallit. Här kan man njuta av en tyst, vacker fjällvärld, utan att behöva tillbringa sportlovet i långa liftköer. Några pistade backar finns, men det är i stället skogsskidåkningen och åkning i små raviner som Storgrova och Kålårado man minns länge. Ta med eller hyr ett bar breda skidor och passa på att förbättra lössnötekniken.

Kittelfjäll är även ett av landets bästa och mest prisvärda skidområden för att ta helikopter upp på fjället och skidor ned - 800 höjdmeter med bergsguide nedför fina bergssidor och raviner.

I lilla Kittelfjäll träffas skidälskare i en avkopplande atmosfär med after-ski i Hotell Kittelfjäll. Boendet är enkelt och rummen små, men restaurangen och den tillbakalutade atmosfären är tilltalande. Så mycket mer än hotellet och ett par andra restauranger finns inte. Men å andra sidan åker man inte hit för att visa upp sig i nya coola skidkläder eller för nattliga barrundor. Kittelfjäll är för de hängivna som vill njuta vild puderskidåkning i fridfull fjällmiljö.

Var: I Västerbotten nära norska gränsen, 35 mil väster om Umeå.

Resa dit: Torsdag till söndag. Nattbuss från Stockholm med Active Ski, via bland annat Uppsala och Sundsvall.

Prisexempel: Från 2 500 kronor inklusive boende och liftkort i tre dagar. Heliski 895 kronor för ett åk, tre stigningar 1 795 kronor.

Party i Val Thorens

För vem: Festsugna, ungdomar och avancerade skidåkare

Franska Val Thorens är på sina 2 300 meter en av Europas högst belägna skidorter i ett av världens största och bästa skidsystem, de tre dalarna kring byarna Val Thorens, Meribel och Courchevel. På en vecka behöver vi knappt åka i samma backe två gånger utan hittar långa nya branta utmaningar varje dag.

Val Thorens är en modern skidkonceptby med höga hotell i nyfunkisstil. Inte så charmigt, men bekvämt med backarna intill hotellen. Här finns gott om pubar och nattklubbar. Langleys hotell Tango har god mat och mysig atmosfär med stora soffor. Uteställena ligger uppradade längs bargatan: Här finns exempelvis Saloon bar med hög atmosfär och gigantiska enlitersdrinkar för 22 euro.

Cafe Snesko har livemusik på sin after-ski, och framåt kvällen byter gästerna pjäxorna mot sneakers. Folk står på borden och sjunger och dj:n spelar gamla rockhits. Club Summit är en nattklubb som har öppet till småtimmarna och lockar många svenskar och danskar.

La folie douche och 360 är de hetaste afterski-barerna i pisten. Hundratals glada skidåkare dansar sig svettiga i solen till klassiska pop- och discohits och festar med stora öl i plastglas för 6 euro.

Var: På 2 300 meters höjd i mellersta franska Alperna.

Resa dit: Exempelvis med Langley eller Ving Alpin. Nyhet med STS Alpresor i vinter.

Prisexempel: 11 200 kronor en vecka med halvpension och liftkort i Hotel Tango med Langley.

Gourmetåk i Italien

För vem: Gourmeter och äldre njutningsåkare.

Om du vill ha stor skidåkning men framförallt gudomlig mat ska du åka till italienska Alperna. Arabba är en förvånansvärt okänd gammal skidby mitt i Dolomiti Superski som erbjuder över 122 mil pister. Man kan även åka till Canazei och Val Gardena i granndalarna. En bit bort ligger glaciären Marmolada, som har soliga backar på över 3 000 meters höjd. I Arabba kan man ta en linbana och snabbt få nästan en kilometers höjdskillnad. Berget Porta Vescovo har en av Alpernas skönaste svarta pister.

Byn är charmigt småsömnig med ett bra utbud av högklassiga restauranger, som Mikeys Grill vid en stolslift och Rifugio Fodom i backen. Vid lunchtid finns det mysiga trattorior att upptäcka vid pisterna, ofta i sydtyrolsk rustik stil och med utsökt mat.

Ytterligare en italiensk skidby med bra mat är Courmayeur. Här finns pistrestauranger i världsklass, som Chateau Branlant och Alpetta. På solterrassen sitter man bra, och lunchmaten är en upplevelse till humana priser på runt 10 till 15 euro.

En annan av världens bästa byar för skidluncher är Cervinia. Chalet Etoile - även kallad Ullas restaurang efter svenskan Ulla de Frassy som driver den - har hummerpasta, fisksoppa, gnocchi och andra delikatesser. Lite högre upp i backen serverar Bontadini färska ravioli och pilgrimsmusslor till bra priser. En glasvägg ger fin utsikt mot backen. Det här är ännu en av de bästa skidrestauranger jag någonsin provat i Alperna.

Var: Arabba ligger i Dolomiterna, Courmayeur och Cervinia i Aostadalen i Italien.

Resa dit: STS Alpresor, Nortlander, Lion Alpin, Ving Alpin, med flera.

Prisexempel: En vecka med Ving till Arabba 11 300 kronor. En vecka med STS Alpresor med halvpension och liftkort 10 950 kronor till Cervinia.

Fakta/Skidresor

5 skidtrender

1. Målgruppsanpassat. Fler resebyråer börjar att ha resmål ochhotell för specifika grupper. Nu marknadsför till exempel LionAlpin orten Alba i Dolomiterna som en barnvänlig plats. Men manlistar också särskilda vuxenhotell på hemsidan, på samma sätt somsolcharterbolagen gör.

2. Resebolagens hotell. Hotellen designas och drivs i störreutsträckning efter svenska och nordiska gästers önskemål. Delvisberor det på att allt fler hotell i alporter ägs av resebolagensjälva. Som exempel kan nämnas STS Alpresors Salzburger Hof ochLangley som äger hotell i Chamonix och Val Thorens.

3. Exklusivitet. Många resenärer söker annorlunda och extremaupplevelser, som helikopterskidåkning. Kombinationsresor med olikaorter eller samarbeten med offpistguider är också populära.

4. Vintercamping. En alltmer populär reseform som ger en prisvärdskidsemester i Sverige. Antingen har man med en egen husvagn ellerhyr stuga på en camping. Allt fler håller vinteröppet näraskidbackar, till exempel Tandådalen och Bjursås.

5. Genuina upplevelser. Fler gäster efterfrågar en högre kvalitetpå fjällsemestern, med lokal mat och bra boende. Charmiga fjällhussom Klövsjö Panorama och utmärkta pistrestauranger som GesundaWärdshus erbjuder stora upplevelser, långt ifrån standardiseradskidindustri. (TT)