Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidlopp har klart med ny huvudsponsor

Engelbrektsloppets framtid säkras.

Annons

Det må vara novembergrått och duggregn. Hos arrangörerna av Engelbrektsloppet är siktet sedan länge inställt på 2015 års skidfest den 7 och 8 februari.

På måndagen gjorde Engelbrektsloppet klart med Team Sportia som ny huvudsponsor. Kontraktet är på fem år. Så det ger loppet en stabil grund att stå på.

Under sommaren har många ideella timmar av arbetet med bansträckningen lagts ner. Allt för att förbättra förutsättningarna för åkarna.

– Så mycket som det jobbats med bansträckningen i sommar, har det aldrig gjorts förr, säger Karlén.

Så nu saknas bara snön.

Årets upplaga av de klassiska loppen i Engelbrekts bygd blev en riktig prövning för arrangörerna. Snöbrist och mildväder tvingade fram en ny annorlunda bansträckning. Dessutom en kortare variant än vanligt.

– Det var väl lite av en nödlösning, säger Karlén.

Nu gick trots allt loppen att genomföra. Till skillnad från många andra lopp i landet. Och de flesta av åkarna var trots allt nöjda med just det, att de fick chans att åka.

Även om det var blött, trångt och på många ställen brist på spår.

Kommer nu bara snön ska nästa års åkare bjuda på en rad förbättringar i skogen. Det gäller både för Engelbrektsloppet och Kristinaloppet.

– Vi har breddat spårgatan på många ställen. Tagit bort en del inte allt för trevliga passager, som backarna på skidstadion i Klackberg, säger Karlén.

– Sedan har vi även lyckats få bort en del trånga passager som ställt till det för åkarna.

Redan direkt efter starten kommer åkarna att märka av förbättringarna.

– Längs Gamla banan, som åkarna följer till Klackberg har vi breddat. Så där kommer vi nu att ha fyra spår i stället för tre. Och det är en rejäl förbättring. Nu kommer det att flyta på betydligt bättre, säger Karlén.

– Ute efter banan har vi i sommar passat på när skogsägarna har avverkat. Så att de tagit bort en del träd där vi önskat. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med alla skogsägare.

Bra ser också anmälningsläget ut. Till loppet 2014 var 3 500 åkare anmälda. 2015 är taket 4 000 åkare. Anmälsningstaket har ändrats något. Nu får 2 200 åkare plats i Engelbrektsloppet och 800 i Engelbrektshalvan som är 30 kilometer lång. Kristinaloppet har som vanligt plats för 1 000 åkare.

– Jämfört med samma tid förra året har vi fått in fler anmälningar, säger Karlén.

Annons