Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidnyheter för alla smaker

Vi har vaskat bland vinterns bästa charternyheter i Alperna och
svenska fjällen. Okända skidbyar i Italien och Frankrike ska locka
lystna skidåkare.

En stark trend i år är att skidarrangörerna satsar på små mysiga alpbyar, de flesta i Italien. Maten, prisläget och charmen lockar såväl soldyrkare som matglada skidfantaster.

Favoritort i Italien

En nyhet är en personlig favorit, charmiga Arabba, i Dolomiterna. Skidorten ligger fridfullt - den saknar nästan nattliv - vid ett 2 600 meter högt berg som man snabbt tar sig upp på med en gondollift. Sedan väntar en lång svart drömbacke och garanterad mjölksyra ned till byn. Pistluncherna är himmelska, långt ifrån stress och köer.

Arabba är en bra startpunkt för de 122 mil backarna i skidsystemet Dolomiti Superski. Åk förbi mäktiga bergsformationer vid Pass Pordoi där filmen Cliffhanger med Sylvester Stallone spelades in, och fortsätt till Selva i Val Gardena som även det är en intressant nyhet i vinterns charterprogram.

Selva har gemytlig blandkultur här i italienska Sydtyrolen. Standarden är hög på hotell som ligger nära pedantiskt skötta pister och rifugi, värdshus, som serverar italiensk matkonst.

Med liftststemet Dolomiti Superski når vi många byar, som St Christina där wc-störtloppet går, Canazei med bra shopping och lilla Alta Badia där Alberto Tomba brukade träna. Överallt omges vi av Dolomiternas kalkstensformationer som målas rödrosa av eftermiddagarnas solnedgångar.

- En stor del av våra gäster eftersträvar bra pistnära boende och halvpension med högklassig mat, kommenterar STS Alpresors vd Peter Johnson företagets satsning på Val Gardena.

En annan nykomling är Passo Tonale på snösäkra 1 900 meter. Det är en skidkonceptort med huvudgata och moderna hotell, uttänkt för att man ska få ut maximalt av skidåkningen. Boendet nära barnbackarna är bra och åkningen utmärkt, vilket gör det till ett passande familjeresmål. Man kan även åka skidor hit på samma liftkort som i Madonna di Campiglio.

Gammal fransk by

Nyheten Morzine med anor från 1100-talet har landsbyaktig stämning vid ett av världens största skidsystem, Portes du Soleil. Bo högklassigt nära familjevänliga pister, en bit från de bästa backarna på hög höjd runt grannbyn Avoriaz (som dock mest erbjuder trista lägenhetshotell).

Morzine passar vänner och par som söker en genuin alpby och stor åkning. Nackdelen i Frankrike, liksom i Schweiz, är prisläget. Men Morzine tillhör inte de dyraste orterna och får anses vara den bästa franska skidnyheten på flera år.

Även Montginevre, en gränsstation till Italien på 1 850 meter, är ny charterort. Byn har mest inhemska och italienska skidturister, medelsvår åkning och man åker gärna in i Italien för pistluncherna. Stämningen är nästan loj i backarna och området passar om man vill ha rekreation och slippa trängas. Söker man mer utmanande åkning kan man ta liftar till San Sicario och Sestriere på italienska sidan eller buss till Serre Chevalier.

Tåg till fjällen

En rolig vinternyhet i Sverige är Snötåget. Med start i december avgår det varje söndagskväll från Malmö, Helsingborg, Mölndal/Göteborg och Stockholm, till Vemdalen. Tåget består av nyrenoverade liggvagnar och restaurangvagn och kommer måndag morgon till Röjan/Vemdalen där transferbussar ansluter till Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö. Boende får man direkt och kan disponera det fram till avresedagen.

Extra bra boende kan man få i Klövsjö Panoramas nya timrade stugor nära liftarna. Denna fjällby med gamla anor bjuder även på ölbryggeri, stenugnsbageri och gårdsmejeri.

- Hela Klövsjö andas skidtradition och fjäll, den känslan vill vi även förmedla med våra hus. Husen har torvtak och är byggda av stora timmerstockar för att skapa den riktiga fjällkänslan, säger vd Tor Erik Westvik, som lett bygget av husen.

Idre satsar på mycket underhållning i sitt värdshus. Husbandet Hat Over Hills spelar på after-skin och barnen kan roa sig under tiden i lekrum. Det blir grillaftnar varje vecka och Magic Night då trollkarlen Leif Olberius gör en familjeföreställning bland middagsborden.

Fakta/Skidorter

Italien

+Langley och Ving till Arabba. www.langley.eu och www.ving.se/skidresor.

+STS Alpresor till Selva Val Gardena. www.alpresor.se

+Nortlander till Passo Tonale. www.nortlander.se+Budgetalternativ: flyg med Ryanair till Bergamo och hyrbil tvåtimmar till Passo Tonale.

Active Ski till Courmayeur, italiensk gränsstation på Mont Blancssydsida. Fantastiska pistrestauranger och bra offpiståkning. www.activeski.se

Frankrike

+STS Alpresor till Morzine.

+Nortlander till Montginevre.

+Langley och Ving till Val d'Isere + Val Thorens. Kombinera tvåhalva veckor i dessa stora skidsystem för avancerade skidåkare. Boi nyrenoverade Langley Hotel Tango i Val Thorens.

Österrike

+Nortlander till Zell am See är ett bra budgetalternativ. Byn harlugn atmosfär och åkhöjd på över 3 000 meter på glaciär. Stortutbud av restauranger och hett nöjesliv.

+Lion Alpin öppnar sitt nya familjehotell Grafenberg Resort iWagrein. Minilägenheterna har vardagsrum och kök 50 meter frånliften. Snowclub för barn mellan 3 till 15 år har öppet varjeeftermiddag.