Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidorter överdriver storleken

Europas skidorter är inte alltid så långa som de påstår. Flera
har överdrivit sin storlek med över 100 procent.

Inför skidsemestern väger många in hur långa backarna är innan de väljer skidort. Men informationen som resorterna själva ger är inte alltid korrekt, det märkte den tyska kartografen Christoph Schrahe när han samlade in information om Europas pister. Han mätte backarna med ett digitalt kartsystem och kontrollerade informationen mot vad skidorterna själva uppgett till guideboken Where to Ski and Snowboard. Vissa av dem hade överdrivit sin längd med 150 procent, enligt Schrahe. Trois Vallées i Frankrike har till exempel 493 kilometer av pister, vilket är ett av de största skidområdena i världen. Men det är 22 procent kortare än vad skidorten själv hade uppgett. Franska Grand Massif påstår sig ha 265 kilometer men Schrahe mätte det till 172 kilometer.

"Inte fusk"

Schladming i Österrike var ett av de områden som rapporterade att de hade kortare pister än vad de egentligen hade. Man uppgav 121 kilometer men har egentligen 131.

Det är antagligen inte fusk som ligger bakom felaktigheterna, enligt Christoph Schrahe. I stället kan det ha att göra med att man inte har ett gemensamt standardiserat sätt att mäta. I Grand Massif fick man först fram samma siffror som Schrahe, men lade sedan till 57 procent eftersom de menar att man åker runt i backarna, och inte bara rakt ned.

-De olika resorterna borde mäta pisterna med ett standardmått, säger en talesperson från guideboken, skriver The Telegraph.