Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skiftarbete är skadligt direkt

Efter 20 års skiftarbete oroar sig Norbergsbon Mikael Naeslund för hälsan. Ny forskning visar att redan kortvarigt arbete med förskjuten dygnsrytm kan vara skadligt.

 – Den största farhågan är risken att få diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar, säger Mikael Naeslund. 

Han har arbetat femskift i 20 år på Seco Tools formslipavdelning, där han är gruppledare i dag.

– Jag har alltid haft en känsla av att den form av skift vi har är slitsamma, säger Mikael Naeslund.

De senaste forskningsrönen

bekräftar hans misstanke. I en studie gjord på centrum för sömnforskning vid universitetet i Surrey placerades 22 deltagare på ett 28-dagarsschema där sömntidpunkten försköts fyra timmar varje dag, tills dess att sömnen inträffade mitt på dagen.

Sedan tog forskare blodprover på deltagarna. Resultatet blev att forskarna upptäckte stora störningar i flera biologiska processer.

En av de viktigaste slutsatserna från studien är att nattarbete riskerar att ge snabba negativa effekter.

Mikael Naeslund har

arbetat 37 timmar på tre dagar, när FP träffar honom. På det väntar två eftermiddagspass och två nattpass.

– Det är väldigt jobbigt att vända på dygnet. Problemet är att varken känna riktig trötthet eller vara riktigt pigg, att känna att jag orkar med, säger Mikael Naeslund.

När han går från nattpass till förmiddagspass brukar Mikael Naeslund få mellan två och fem timmars sömn första natten, därefter ytterligare någon timme de kommande sömnperioderna.

– Det är som med jetlag – hur många klarar av att vrida på dygnet? Det är svårt, säger Mikael Naeslund.

Givetvis finns det

också fördelar med att jobba skift. Mikael Naeslund uppskattar den högre lönen och de något längre sammanhängande ledigheterna.

Enligt Leif Westberg, vice ordförande för IF Metalls fackklubb på Seco Tools, skiljer det 50 000 kronor i årslön för femskiftare jämfört med dagskiftare.

Trots de påfrestande arbetspassen menar Mikael Naeslund att det är ovanligt att personer slutar på grund av skiftgången.

– Men så finns det heller inga alternativ som bjuds om du inte är beredd att byta yrkeskategori, säger han och fortsätter:

– Tryggheten att ha ett bra jobb väger otroligt tungt.

Forskning har visat

ett samband mellan nattarbete och ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, bröstcancer och mag- och tarmbesvär.

För forskarna i Surrey, som ligger bakom den nya studien, återstår arbetet att djupare försöka förstå de biologiska processerna som störs av skiftarbete. Sex procent av våra gener har en dygnsrytm, vilken störs vid stora förskjutningar i vår naturliga cykel av sömn och vakenhet.

När Mikael Naeslund

hör om studiens resultat är han inte förvånad. Hans erfarenhet är ett kvitto på hur lätt kroppens naturliga rytm hamnar i gungning.

– Jobbet ser likadant ut oavsett när på dygnet det är. Lamporna i fabriken är tända. När du är där tänker du inte på vilken tid det är på dygnet, säger han.

Många arbetar skift i Fagersta

Över 1 600 personer arbetar skift i Fagersta kommun. Så här många skiftarbetare finns det hos några av de större arbetsgivarna:

650 – Seco Tools.

465 – Fagersta kommun. Det är inkluderat de personer som enbart arbetar natt.

450 – Atlas Copco.

140 – Fagersta Stainless.

26 – Bergslagssjukhuset. Sex av dem arbetar bara natt.

Ungefär en miljon personer arbetar skift i Sverige i dag.

Omkring 150 000 av dem arbetar så kallade delade pass, alltså ett pass på morgonen och ett senare på dagen.

Betydligt fler kvinnor än män arbetar delade pass, på obekväm arbetstid och/eller deltid.

Källa: Arbetsförmedlingen