Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnsbergsborna bäst i länet på att återvinna hushållssoporna – Fagersta sämst

I Skinnskatteberg återvinns mest av hushållsavfallet i Västmanland – 45 procent. I Fagersta är återvinningen sämst – 32 procent.

Annons

Det visar nya siffror från Kommun- och landstingsdatabasen Kolada, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

I Västmanland är Skinnskatteberg bäst på återvinning av hushållssoporna, med 45 procent – tätt följt av Surahammar och Västerås, med 44 procent vardera. Sämst i länet är Fagersta där 32 procent av avfallet återvinns.

Hallstahammar hamnar på 43 procent och Norberg på 38 procent.

Köping, Arboga och Kungsör ligger på 39 procent, liksom Sala.

Bäst i landet är man på Orust, där 66 procent av hushållsavfallet återvinns, och sämst i Markaryd där man bara kommer upp i 16 procent.

– Vi skulle behöva öka materialåtervinningen. Det är rätt mycket som slängs och bränns som skulle kunna återvinnas, till exempel förpackningar och matavfall, säger Catarina Östlund, handläggare på Naturvårdsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Siffrorna, som publicerats i Kolada, bygger på statistik från Avfall Sverige för 2015. Där har man mätt hur stor andel av det insamlade hushållsavfallet i varje kommun som tas vidare till återvinning. I 39 kommuner i landet samlades minst hälften av avfallet in för återvinning.

– Det som är lite bekymmersamt är att mängden hushållsavfall går upp, trots att det övergripande målet är att avfallsmängderna ska minska. Det hänger ihop med ökad konsumtion och att vi renoverar mycket, säger Catarina Östlund.

I 25 kommuner i Sverige är det bara en fjärdedel eller mindre av hushållsavfallet som samlas in för återvinning.

Annons