Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskatteberg brister i hjälpen till missbrukare

IVO, inspektionen för vård och omsorg, riktar kritik mot Skinnskattebergs socialnämnd som brister i hanteringen av fall med missbruksproblematik.

Annons

Enligt inspektionen för vård och omsorg, IVO, har Skinnskattebergs kommun inte skött sitt arbete mot missbruk på ett lagenligt sätt. I ärenden som IVO granskat har personer med missbruksproblematik fått vänta på hjälp eller inte alls fått hjälp – något som förvärrat deras problematik.

När anmälningar kommer in ska nämnden ”utan dröjsmål” fatta beslut om att starta en utredning. Istället har nämnden dröjt mellan 19 dagar och två månader med att fatta beslut. När anmälningarna gäller barn eller ungdomar är det till och med lagstadgat att det högst får ta två veckor innan ett beslut tas, om inte särskilda skäl finns. Men i de fall som IVO utrett har nämnden dröjt uppåt tre veckor innan något beslut tagits.

Nu kräver IVO att kommunen måste åtgärda de problem som finns. Senast den 22 december ska socialnämnden redovisa vilka åtgärder som vidtagits och planeras vidta.

Annons