Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskatteberg gör sig redo för 100 flyktingar

Den ansträngda flyktingsituationen i omvärlden håller i sig och Migrationsverket kan behöva kommunernas hjälp. Nu rustas Riddarhyttans gamla skola.

Annons
Riddarhyttans gamla boende görs i ordning för att kunna hysa 100 flyktingar. Bakgrunden är att det i nuläget kommer över 1000 asylsökande per dag till Sverige.

- Platserna på Migrationsverkets anläggningsboenden har börjat sina, och man har bett kommunerna att inventera möjliga platser, säger Ingela Regnell, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland, som de senaste veckorna fört dialog med länets kommuner.

Kommunen höll tidigare på fredagen ett informationsmöte för allmänheten i Allaktivitetshuset i Riddarhyttan. En handfull personer deltog.

Riddarhyttans gamla skola, som varit tom i några år, är den byggnad i kommunen som bedömts kunna ställas i ordning med kort varsel. 

- Det praktiska arbetet beräknas vara klart i början av nästa vecka. Det handlar om att se över brandlarm, få fram sängar och annat, säger Nima Poushin, kommunchef i Skinnskatteberg.

Skolan ska fungera som korttidsboende om behov uppstår. Kapaciteten beräknas till 100 flyktingar samtidigt. Migrationsverkets ambition är att varje person ska bo i upp till tre dagar där. Men när mottagandet eventuellt börjar är oklart i nuläget.

- I dag är bedömningen att Migrationsverket inte behöver vår hjälp inom en-två veckor, säger Nima Poushin.

Fagersta och Norberg har haft svårt att hitta lokaler för korttidsboenden på grund av det stora antal asylsökande kommunerna redan tar emot, berättar Ingela Regnell på länsstyrelsen.

- Fagersta och Norberg har sagt att de är villiga att hjälpa oss beroende på hur våra behov ser ut, säger Nima Poushin.

Information om flyktingsituationen finns på Migrationsverkets hemsida

Annons