Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skinnskatteberg nekas vägskylt

18 platser, landmärken och vägar i länet har märts ut med brunvita turistskyltar. Men Röda jorden i Riddarhyttan förtjänar inte en sådan, enligt Trafikverket. Se karta på var skyltarna finns.

Skinnskatteberg. Det blir ingen ny vägskylt vid Röda jorden.

– Jag tycker det är jättetråkigt, säger Marlene Carlsson, turistsamordnare i Skinnskatteberg.

Söder om Riddarhyttan ligger den över 2000 år gamla järnframställningsplatsen Röda jorden. Fagersta-Posten har tidigare berättat att Skinnskattebergs kommun vill få fler att stanna till på platsen genom att sätta upp en brunvit vägskylt.

- Svänger man in på ett brunvitt mål då ska man veta att det har en viss dignitet, då är det turistiskt intressant, säger Jörgen Svensson, ingenjör på Trafikverket region öst.

I dag sitter det en vitsvart skylt vid infarten till Röda jorden.

Tror du att fler skulle svänga in om det var en brunvit skylt?

-Ja, absolut för den är internationell, säger Marlene Carlsson.

Trafikverket bestämmer var de brunvita skyltarna får sitta. Myndigheten anser inte att Röda jorden lever upp till kraven och avslår Skinnskattebergs ansökan.

I beslutet skriver Trafikverket bland annat skriver verket att: ”I förhållande till befintliga anläggningar som beviljats turistisk vägvisning anser vi inte att Röda jorden är så särpräglat och turistiskt intressant”.

Marlene Carlsson säger att kommunen inte kommer att överklaga men att hon är missnöjd med beslutet.

– Jag tycker det är jättetråkigt för Röda jorden är väldigt unikt i Sverige och världen.

ANDERS JANSSON

[email protected]

Brunvita mål i länet

Vid 18 platser, landmärken och vägar i Västmanland sitter det i dag brunvita skyltar.

Sju av platserna ligger i norra länsdelen. I Fagersta kommun skyltas det till Oljeön och Engelsbergs bruk. I Norberg till Polhemshjulet, Nya lapphyttan och Gruvmuseum. I Skinnskatteberg till Galleri Astley, Karmansbo bruk och Ebba Brahes lusthus.

Röda jorden är upptaget på länsstyrelsens lista över riksintressen.