Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skinnskatteberg ska vara i framkant

Skinnskatteberg. En skolelev fick frågan vad som är gemensamt för vattendragen i Norrland. Han svarade: De rinner neråt! Så är det väl fast det finns flera svar som är rätt. Så är det med många saker.

Nu är Heds skola på tapeten igen. Några skribenter noterar att själva beslutet att lägga ned skolan har skapat en ström av elever som söker sig till Kolsva. Sanningen är väl att Kolsva, nedströms har lockar elever från Skinnskatteberg och Hed förr. För en del (inte alla) som har sin utkomst och dagliga pendling är Kolsva en naturlig skolort för barnen. Inte Skinnskatteberg! Så blir det på fler och fler ställen: Där det finns en ström av rörelse där det korsas gränser och bryts historiska mönster. Ja vi tänker nog inte på att de är just historiska socken- och kommungränser. Vi talar alltmer om områden och regioner.

Annat var det förr då (nästan) varje by hade sin egen skola. Men det var då det!

Som jag ser det blir det angeläget att Skinnskattebergs kommun framstår som en kommun ”lite i framkanten”. Här ska det vara nära och här ska det vara bra att bo. Gärna lite bättre än i stan. Här behöver vi tänka utifrån att ge barn och familjer stöd i liv och boende. Och hjälp med transporter. Här vill vi att många ska trivas att bo. Här behövs arbetstillfällen och bra vägar. Sedan vet vi att strömmen går mot de stora städerna

Det finns väl ett önskemål hos oss alla att skolan i Skinnskatteberg ska ligga ”lite i framkanten”; att vara en plats för glädje, upptäckaranda och möjligheter. Där behöver vi alla föräldrar, elever, företag och organisationer vara med och ge vårt stöd.

De elever som går i Kolsva får vi kanske tillbaka. Inte i morgon. Men i övermorgon.

Trots att strömmen går mot storstäderna hoppas vi att det här området från Mälaren upp emot Bergslagen ska vara ett attraktivt område att bo och leva i. Där det är nära och bra att bo.

kyrkoherde

Skinnskatteberg med Hed och Gunnilbo församling

Hans Eric Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel