Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-talet vargar finns i länet

Det finns minst 18 vargar och fem vargrevir i Västmanlands län. Det visar länsstyrelsens rovdjursinventering 2013/2014.

Annons

Fem vargrevir finns dokumenterade, samtliga i västra delen av länet: Kloten, Hedbyn, Färna, Kölsta och Gåsmyren. Ett tidigare revir, Norn på gränsen till Dalarna, har inte dokumenterats.

I Kloten, Hedbyn och Kölsta vet man att det föddes valpar 2013. Länsstyrelsen konstaterar också att enstaka vargar kan förekomma i hela länet. Snöfattig vinter har gjort att lodjuren inte inventerats så noga. Men två familjegrupper (hona med minst en unge) ska finnas inom länet och två familjegrupper som man delar med grannlänen Dalarna och Örebro. Troligen finns det fler.

Några stationära björnar finns nog inte i länet. Däremot har ett fåtal björnar observerats av allmänheten, dock utan att det gått att kvalitetssäkra. Kungsörn finns i länet men några häckningar eller revir har inte kvalitetssäkrats.

Järv då? Nja, några stationära järvar finns inte i länet och de flesta förknippar nog järven med fjällvärlden. Men faktum är att en järvhanne på vandring spårades i Ljusnarsbergs kommun, i Örebro län, i februari. Så det är inte alls omöjligt att en järv skulle kunna dyka upp också i Västmanlands län.

Annons