Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende måste betala straffavgift

Företaget som driver asylboende i Brukshotellet i Skinnskatteberg ska betala en straffavgift på 132 000 kronor. Orsaken är att en byggnad inte uppfyller kraven på brandskydd. – Det är mycket allvarligt, säger Sheila Imamovic Skog (MP).

Annons
Sheila Imamovic Skog (MP) tycker att företaget som driver asylboendet gjort fel.

Asylboendet i Brukshotellets fastigheter drivs av företaget Glas och Byggfog. Det intilliggande annexet började användas under hösten. I dag bor där 20 flyktingar, enligt företaget.

Men annexet uppfyller inte bygglovskraven för att få användas som flyktingboende.

– Brandchefen och byggnadsinspektören var på plats och det visade sig att man inte har det brandskydd eller den ventilation som krävs, säger Sheila Imamovic Skog (MP), ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden.

Bygginspektör Bengt-Owe Andersson säger att han och räddningstjänsten föreslog att flyktingmottagandet skulle få fortsätta förutsatt att vissa provisoriska åtgärder vidtogs.

-Det var för att de till nöds skulle kunna ha verksamheten kvar, säger Andersson.

Politikerna i Miljö- och byggnadsnämnden reagerade kraftigare än så.

I förra veckan beslutade nämnden om nyttjandeförbud för fastigheten.

Dessutom tvingas företaget betala en straffavgift på 132 000 kronor.

– Det här är mycket allvarligt eftersom det här handlar om människor som är i nöd. Olyckor kan hända och finns det inte rätt brandskydd så kan människor komma till skada, säger Sheila Imamovic Skog.

Nyttjandeförbudet innebär att fastigheten inte får användas som asylboende förrän kraven uppfylls. Företaget har tre veckor på sig tills beslutet börjar gälla.

Per-Olof Carlsson, ansvarig för boendet, är förvånad över beslutet eftersom det sedan en tid tillbaka pågår ett arbete med att förändra fastigheten så att kriterierna uppfylls.

– Fastigheten blir godkänd inom kort, säger han.

– Vi har tre veckor på oss att överklaga det här och det tänker jag naturligtvis göra, för om tre veckor är vi färdiga med jobbet och då läggs det här ned, tillägger han.

Per-Olof Carlsson påpekar att han har förståelse för nämndens agerande. Men han håller inte alls med om att det hela är allvarligt. Det har aldrig varit en farlig lokal för de boende, menar han.

– Det viktiga är att kunna evakuera människorna och det har vi sörjt med från första dagen, säger Per-Olof Carlsson.

Han berättar att orsaken till att annexet öppnades innan bygglovskraven var uppfyllda var att trycket på bostäder för flyktingar är så hårt.

-Vi hade en tom lokal och vad gör man? Jag tänkte på de här människorna, säger Per-Olof Carlsson.

Annons