Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodförgiftning ledde till förlamning – vården kritiseras av IVO

När en kvinna i Skinnskatteberg sökte vård för en ömmande och svullen fot ledde bristande kommunkation till att diagnosen blodförgiftning kom alldeles för sent. Två veckor senare var kvinnan förlamad från halsen och nedåt. Nu får vården kritik av IVO.

Annons

Det var i december 2014 som en kvinna i Skinnskatteberg kom till vårdcentralen på grund av smärtor i foten. Läkaren misstänkte att kvinnan hade gikt och kortison sattes in. När kuren inte hade någon effekt uppsökte hon vårdcentralen igen – då kunde kvinnan inte längre stå på sin högra fot. Reumatologkliniken kontaktades, men rekommenderade remiss till ortopedikliniken för en utredning om septisk artrit – blodförgiftning.

Läs mer: Kvinna dog efter intag av nytt morfinpreparat

Men ortopedkliniken trodde inte på den diagnosen, utan trodde istället att det handlade om gikt och kvinnan fick antiinflammatoriskt läkemedel och behandling av gikt. På juldagen hade kvinnan så ont och så svårt att röra sig att hon fördes med ambulans till Köpings lasarett. Där behandlades hon med antibiotika men blev snart så dålig att hon flyttades till sjukhuset i Västerås. Väl där dröjde diagnosen tio timmar till, eftersom en magnetröntgen inte kunde genomföras nattetid, och för att sjukhuset inte i tid kunde få kontakt med expertis från universitetssjukhus. När det uppdagades att det rörde sig om blodförgiftning var förloppet snabbt och kvinnan hade blivit förlamad från nacken och nedåt på grund av en abscess (böld) som trycker på ryggmärgen.

Läs mer: Hyrläkare anmäls – har "äventyrat patientsäkerheten"

Kvinnans dotter har å hennes vägnar anmält vården för flera, i hennes uppfattning, felaktiga beslut i vårdkedjan. Dottern vittnar om ett förvirrat och stundtals otrevligt uppträdande från personalen på lasarettet, och om att en tydlig vårdplan för kvinnan verkar ha saknats. Dottern, som är vårdutbildad, påtalade flera gånger att patientens tillstånd försämrades och att det kunde vara blodförgiftning, men fick inget gehör för sina synpunkter. Enligt anmälan fick hon ett telefonsamtal från sin mamma som från lasarettet berättade att hon inte fått smärtstillande, trots att hon hade stora smärtor. Personalen på lasarettet hävdade då, enligt anmälan, att hon hade fått morfin utskrivet men att hon "bara inte hade fått det".

Läs mer: Kvinna fick hjärtstopp av medicin – vården i Köping klandras

Inspektionen för vård och omsorg tar inte ställning till vårdpersonalens eventuellt nonchalanta och otrevliga inställning till de anhöriga, utan hänvisar till patientnämnden. IVO menar att de separata läkarnas bedömningar var rimliga i förhållande till de provresultat som producerades under vårdkedjan, även om de var felaktiga. Men samtidigt riktas kritik mot att informationsöverföringen mellan de olika institutionerna varit bristfällig. Att personalen på sjukhuset i Västerås inte kunnat få kontakt med rätt expertis från universitetssjukhuset verkar dessutom ha berott på bristande kännedom om avtalen mellan landstingen, vilket kritiseras av IVO.

Läs mer: Psykiatrin gav medicin gömd i dryck – inspektion ger kritik

Annons