Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byalag går ihop för att få fiber till Stjärnvik

”Företagandet är en av de viktigaste aspekterna med fiber på landsbygden”, säger Johannes Nilsson, projektsamordnare på Skinnskattebergs kommun.

Annons
Fiberuppkoppling främjar kommunen på lång sikt, menar Barbro Wahlberg, medlem i Stjärnviks byalag. ”Då kan fler företag sitta här och jobba hemifrån. Det blir fler verksamma företag, permanentboende och mer skatteintäkter”. Byalagets målsättning är att fiber ska vara inkopplat senast innan nästa jul.

Den fasta telestationen i Stjärnvik är nedkopplad och hushållen får förlita sig på mobilnätet – som inte alltid fungerar.

– Jag tror det bara är Stjärnvik som saknar fiber och där även telelinjen helt har avvecklats, säger Johannes Nilsson, projektsamordnare på Skinnskattebergs kommun.

– Vi har 4G-nät men det är mycket avbrott i mobilen. I Bockhammar och Naddebo är täckningen jättedålig. Det är skugga, säger sambon Barbro Wahlberg.

Hon är medlem i Stjärnviks byalag, som driver frågan om fiber till hushåll i området från Fagersta kommungräns och söderut mot Gunnilbokorset.

– Vi har gått igenom över 100 fastigheter i området hittills. Av dessa har 5 sagt nej men resten sagt ja – det motsvarar mer än 60 procent av de åretruntboende och fritidsboende i området, säger Barbro Wahlberg.

– Företagandet är en av de viktigaste aspekterna med fiber på landsbygden. Och i Stjärnvik finns det runt 25 småföretag, säger Johannes Nilsson.

Byalaget har sedan oktober haft ett antal möten med kommunen och har bildat en arbetsgrupp som driver frågan vidare.

– Vi vill att kommunen finansierar stamnät för fiber från Gunnilbokorset och upp till Fagersta kommun. Vi ska föreslå var längs stamnätet påkopplingsstationerna för hushållen ska vara. Det håller vi på att inventera nu, säger Barbro Wahlberg, som ingår i arbetsgruppen.

Byalagets arbete är Skinnskattebergs mest utvecklade ideella initiativ för fiber, menar Johannes Nilsson.

– Det finns nog inget så organiserat initiativ som i Stjärnvik, vad gäller lokalt engagemang, att organisera en grupp och ta in intresseanmälningar.

Antalet hushåll i ett visst område som vill ha fiber är extra viktigt på landsbygden. Detta hänger ihop med kostnaden för att gräva ned kablarna i marken.

– Grävningen är den stora kostnaden, och eftersom det är långt mellan husen är det rätt många kilometer som ska grävas. Ju fler som är intresserade, desto fler kan dela på kostnaden, säger Johannes Nilsson.

Dessa förutsättningar ökar landsbygdens beroende av bidrag, menar han.

– Jag tror det är svårt för hushåll på landsbygden att stå för hela kostnaden själv.

Politikerna avgör om, och i vilken grad, kommunen ska stödja fiberprojektet. Ärendet ska beredas och beslutas i kommunstyrelsen. Skinnskattebergs kommun har i sin tur ansökt om bidrag hos länsstyrelsen.

Ett av Skinnskattebergs kommunmål för 2015-2018 är att alla byggnader med bostäder och verksamheter ska ha möjlighet till bredband och mobiltelefoni.

Vill ha öppet fibernät

Byalaget i Stjärnvik har enats om ett antal villkor som ska gälla under arbetet att få fiber till området.

Samma anslutningsavgift gäller för alla intresserade hushåll i området.

Fibernätet ska vara öppet för alla leverantörer för att öka hushållens valfrihet.

Målsättningen är att få så många markägare som möjligt att inte ta ut markintrångsavgift vid fiberdragning. Syftet är att hålla nere totalkostnaderna.

Annons